Voda opet stigla do kućnih pragova

Anita Janković
Voda opet stigla do kućnih pragova

Banjaluka - Rast vodostaja rijeka u RS zadao je glavobolju mnogim stanovnicima, a najkritičnije je u Derventi, gdje Ukrina prijeti kućama, dok je jedno domaćinstvo u Srpcu evakuisano, a više ih je odsječeno.

Šef derventske Civilne zaštite Dragoljub Kukić rekao je juče da je donesena odluka o proglašenju vanredne odbrane od poplava zbog naglog povećanja vodostaja Ukrine.

- Za sada je ugroženo desetak kuća, ali problem je što Ukrina raste svaki sat po 15 centimetara i što je redovna kvota odbrane od poplava već premašena - kaže Kukić.

On je istakao da su ekipe Civilne zaštite i mehanizacija na terenu, ali da prognoza nije optimistična.

- Najugroženije su kuće u naselju Lužani i gradski dio prema industrijskoj zoni, ali kompletno područje uz korito rijeke biće izloženo opasnosti ako rijeka nastavi da raste. Problem pravi vještačko jezero Drenova, jer se preliva, što povećava nivo Ukrine - rekao je Kukić.

Vlado Knežević iz Dervente već je počeo podizati namještaj na više etape, jer mu je voda došla pred prag.

- Za sat voda je napunila dvorište i samo što nije ušla u kuću. To je voda iz kanala, a ne iz rijeke, jer neki nasipi nisu završeni. Da bih spasio svinje, morao sam da ih odvezem kod komšije, a mi ćemo spavati u potkrovlju - kazao je on.

Slična situacija je i kod Mare Milanković iz naselja Derventski Lug, čija je kuća udaljena 400 metara od Ukrine.

- Pakujem stvari, jer se oglasila sirena za uzbunu - kaže Milankovićeva.

Nepovoljna situacija je i na području Srpca gdje je usljed izlivanja rijeke Vrbas najmanje 19 kuća ostalo odsječeno, a iz jednog domaćinstva evakuisani su ukućani i stoka.

- U mjestu Lilić je 14 kuća odsječeno, u Starim Martincima četiri i jedna kuća u Tukovima. Njima se ne može prići kopnenim putem. Nivo Vrbasa se smanjuje, ali sad se povećava vodostaj Save i u naseljima Gaj i Bajinci već imamo četiri kuće zaplavljene - rekao je samostalni stručni saradnik za poslove Civilne zaštite u Srpcu Dalibor Košutić.

Prava drama juče se odvijala i u Modriči, gdje su pripadnici opštinske Civilne zaštite i ronioci spasavali dva čobanina koji su se juče ujutro u mjestu Dugo Polje probudili opkoljeni nabujalom rijekom Bosnom.

- Evakuisali smo 200 od ukupno 700 ovaca. Nastavljamo sa poslom. Teren je zahtjevan, sve ide sporo, zbog čega smo tražili pomoć iz Gradačca - kaže samostalni stručni saradnik za Civilnu zaštitu u Modriči Željko Terzić.

Gradonačelnik Prijedora Milenko Đaković juče je proglasio stanje redovne odbrane od poplava, jer je vodostaj Sane dostigao 420 centimetara, što predstavlja kritičan nivo te rijeke. Redovne mjere zaštite od poplava juče su proglašene i u Novom Gradu zbog rasta vodostaja Une i Sane. U Civilnoj zaštiti RS kažu da prate stanje svih vodostaja te da nema razloga za brigu, jer se stanje smiruje.

Na sjednici Vlade RS juče je konstatovano da je u pojedinim lokalnim zajednicama došlo do izlivanja manjih vodotoka i bujičnih potoka i procijenjeno je da nema neposredne opasnosti od izlivanja većih vodotoka. Republička uprava Civilne zaštite zadužena je da prati situaciju na terenu i redovno obavještava Vladu.

Snijeg u Šipovu i Kneževu

Dok se mnogobrojne opštine u RS bore sa vodenim bujicama i strepe od poplava, u pojedinim dijelovima RS napadao je snijeg. Da se zima još ne predaje juče se uvjerilo stanovništvo Šipova i Kneževa, gdje je osvanuo snijeg. Mališani iz ovih opština, po svemu sudeći, još će imati vremena da uživaju u zimskim radostima.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana