Властима Србије стигла препорука да не коментаришу пресуду Радовану Караџићу?

RFE
Властима Србије стигла препорука да не коментаришу пресуду Радовану Караџићу?

Београд - Министрима у Влади Србије дата је препорука да не коментаришу хашку пресуду доживотне робије Радовану Караџићу, бившем предсједнику Републике Српске који је осуђен на доживотну робију, сазнаје Радио Слободна Европа (РСЕ) из поузданог извора.

Опозиција је такође суздржана, али је ипак већина странака које су се огласиле прокоментарисала да се том појединачном пресудом скида колективна кривица са српског народа. Једино је Бошко Обрадовић, лидер десничарских Двери, чланице опозиционог Савеза за Србију, изјавио да је одлука Механизма у Хагу неправда.

Гордана Чомић, функционерка Демократске странке, такође чланице Савеза за Србију, рекла је тим поводом да се не може “једним популизмом побједити други популизам, и један срамотни национализам другим срамотним национализмом”.

Препорука министрима да се не оглашавају, како је речено, догађа се први пут, када су у питању хашке пресуде. Било је очигледно да гласна шутња власти, чак и оних функционера који су се обично тим приликама оглашавали није случајна, већ да иза ње стоји политички став.

Такве препоруке се дају или када се чека да став изнесе водећа политичка фигура у Србији, предсједник државе Александар Вучић, или да би се, у овом случају, спријечило да се већина министара утркује у критици одлуке Механизма у Хагу, што би осудили међународни кругови, објашњено је за РСЕ.

Премијерка Ана Брнабић је за Јавни сервис изјавила да “треба пустити да кажу сви остали а ми ћемо, наравно, дати свој став”.

Предсједник Александар Вучић није у земљи, он се ових дана налази у посјети Њемачкој, у покрајини Доња Саксонија.

 

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана