Vlasti RS ostaju privržene ruskom gasu

Nezavisne.com
Vlasti RS ostaju privržene ruskom gasu

Banjaluka - Vlada RS neće mijenjati svoju politiku gasifikacije i ona će i dalje biti vezana za ruske izvore, jer to u Banjaluci vide kao najizgledniji i najrealniji izvor za snabdijevanje gasom, rekao je "Nezavisnim" Slobodan Puhalac, direktor preduzeća "Gas RES", koje je u stoodstotnom vlasništvu RS.

Puhalac, kojeg smo zamolili da prokomentariše izjavu američkoj agenciji AP Aleksandra Vučića, predsjednika Vlade Srbije, da će Srbija prihvatiti sugestiju iz SAD da smanji zavisnost od ruskog gasa tako što će se pridružiti gasovodu, koji ima američku podršku, iz Azerbejdžana za Evropu, smatra da se u toj izjavi "otvaraju dvoja vrata", a ne da se "otvaraju jedna, a zatvaraju druga".

"U sektoru gasa i prisutnoj problematici veoma su važne vremenske i količinske odrednice koje po svim dostupnim informacijama azerbejdžanski gas smještaju u treću deceniju ovog vijeka i količine od jedne četvrtine kapaciteta 'Južnog' ili 'Turskog toka'", rekao je Puhalac za Nezavisne novine. Dodao je da su američki energetski projekti za njega nepoznanica "jer iza toga eventualno mogu stajati velike svjetske kompanije, koje se, za razliku od 'Gazproma', dosad nisu ni izjasnile".

S druge strane, u Ambasadi SAD su nam naglasili da bi implementacija Trećeg energetskog paketa EU značajno koristila BiH i pomogla investicije u energetskom sektoru.

Na naše pitanje koje mogućnosti finansiranja energetskih projekata u BiH nude SAD, istakli su da je USAID u septembru prošle godine pokrenuo aktivnosti na investicijama u energetiku, vrijedne 5,5 miliona dolara u periodu u narednih pet godina s ciljem otvaranja radnih mjesta u energetici.

"Kroz te aktivnosti USAID radi na reviziji i usklađivanju izdavanja dozvola za izgradnju postrojenja za proizvodnju struje na način da budu konzistentni, transparentni i pogodni za investitore u cijeloj zemlji", rekli su oni.

Oni očekuju da će takvi projekti uspostaviti tržište kako bi potrošači sami mogli izabrati snabdjevača energijom.

"Projekt će podržati Ministarstvo za spoljnu trgovinu BiH u ulozi koordinatora energetskog sektora na putu ka EU", naveli su oni. Podsjetili su i da je BiH nominovala devet energetskih projekata koje je Energetska zajednica proglasila projektima od zajedničkog interesa, čime je, smatraju, omogućen lakši pristup sredstvima za njihovu realizaciju.

Dragana Mileusnić, koordinator za energetske politike jugoistočne Evrope organizacije "Climate Action Network Europe ", rekla nam je da je i za Srbiju i BiH najvažnije da se prilagode evropskim regulativama u energetici, koje predviđaju da Evropa do 2050. godine prestane da koristi energente koji kao sredstvo sagorijevanja sadrže karbon.

"I Srbija i BiH, u kojima vlada interesovanje za nove izvore i rute gasovoda, treba da razmisle šta će njihove odluke značiti za članstvo u EU, za koje tvrde da im je strateški cilj", rekla je ona, poručivši da obje zemlje treba da razmisle o razvijanju upotrebe obnovljivih izvora energije.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana