Vlasti Kantona Sarajevo budžetskim novcem prekrajaju istoriju

Vedrana Kulaga
Vlasti Kantona Sarajevo budžetskim novcem prekrajaju istoriju

Sarajevo, Banjaluka - Vlast u sarajevskom kantonu odlučila je da ove godine počasti bivše pripadnike Armije RBiH i MUP-a RBiH kojima sude za ratne zločine sa više od pola miliona maraka da bi, kako navode, spriječili izokretanje istorijskih činjenica, na šta su iz Republike Srpske poručili da je to zapravo ključni cilj kako bi Srbi bili označeni kao jedini krivci.

Pred Sudom BiH su, prema postojećim podacima, u toku postupci protiv više od 50 bivših pripadnika Armije RBiH i MUP-a RBiH, među kojima su i bivši generali i komandanti Atif Dudaković, Ramiz Dreković, Ahmet Sejdić, Sakib Mahmuljin, Himzo Selimović i Dragan Vikić.

Kantonalna vlast je lani za te namjere obezbijedila 300.000 KM, ali je zbog podnošenja novih optužnica iznos u konačnici podignut na 565.000 KM. Ministarstvo za boračka pitanja Kantona Sarajevo je, kako je prenijela Balkanska istraživačka mreža BiH (BIRN), ove godine odvojilo novac za pomoć pri plaćanju advokata i nevladine organizacije koje rade projekte pravne pomoći za optužene pripadnike Armije RBiH i MUP-a RBiH.

- Smatramo da svako treba da odgovara za svoje postupke, ali želimo pomoći optuženim i njihovim porodicama da se na dostojan način pokušaju odbraniti od optužnica i spriječiti revidiranje i izokretanje istorijskih činjenica o agresiji na BiH, koja je ustanovljena i od strane Haškog tribunala - navode iz ministarstva.

Direktor Republičkog centra za istraživanje rata, ratnih zločina i traženje nestalih lica Milorad Kojić kaže da odluka pokazuje da je cilj da bude dokazano da su Srbi krivi za sve.

- I kroz takav način djelovanja i rada pokušavaju da održe tu tezu, a da, s druge strane, u potpunosti zataškaju zločine nad Srbima i zaštite ratne zločince - rekao je Kojić za “Glas Srpske” i upozorio da se potrebno pomiriti s tim da je zločina bilo na svim stranama i da svi koji su ih počinili treba da odgovaraju.

Vlada Republike Srpske dodijelila je nedavno 100.000 maraka fondaciji “Pomoć”, koja djeluje u okviru Boračke organizacije i pruža finansijsku i pravnu podršku porodicama osumnjičenih, procesuiranih ili osuđenih za ratne zločine pred pravosuđem BiH. Prvi čovjek Boračke organizacije RS Milomir Savčić kaže za “Glas Srpske” da odluka kantona jasno pokazuje da se oni, za razliku od Srpske, ne obaziru na eventualna ograničenja.

- Ovo je dobar momenat da mi raskrstimo sa nekim razmišljanjima i da izdvojimo sredstva da bismo dokazali istinu u konkretnim slučajevima gdje je Tužilaštvo BiH prezentuje na jedan način, a činjenično stanje je mahom drugačije - rekao je Savčić.

Predsjednik Predsjedništva Boračke organizacije RS Duško Miletić smatra da je očigledan različit pristup prema optuženima za ratne zločine.

- Mi smo cijelo vrijeme imali problem da obezbijedimo pomoć tim licima. To je u FBiH sasvim drugačije. Nema nijednog pripadnika Armije RBiH da je nešto značajnije osuđen, da li pred Sudom BiH ili u Hagu. Cilj je da bude optužena samo jedna strana za zločine, a to je srpska. Time se krivi istorija i posljedice će biti nesagledive. Oni finansiraju nešto za šta nema presude kako do nje ne bi ni došlo. Kasno je izdvajati novac nakon presude - rekao je Miletić.

Hrvatska je, naime, potrošila više od 28 miliona evra od 2006. i 2012. godine na odbranu trojice generala optuženih za ratne zločine, odnosno Ante Gotovine, Mladena Markača i Ivana Čermaka, koji su na kraju oslobođeni optužbi u Hagu za progon Srba.

Jednokratna pomoć

U Republici Srpskoj je nekoliko godina na snazi odluka o jednokratnom materijalnom obezbjeđenju lica iz Srpske koja se nalaze u pritvorskoj jedinici pri međunarodnom krivičnom sudu za ratne zločine u Hagu. Posljednja odluka, koja se odnosi na pomoć u 2019. godini, objavljena je prije nekoliko dana u “Službenom glasniku BiH”, a u njoj je naglašeno da je za te namjene izdvojeno 20.000 maraka.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana