Власт угрожава праћење терориста и криминалаца

Жељка Домазет
Власт угрожава праћење терориста и криминалаца

Сарајево - Неусвајање или парцијално усвајање измјена закона који се тичу праћења и прислушкивања особа осумњичених за тероризам и друга тешка кривична дјела имаће за посљедицу да се Тужилаштво и безбједносне агенције БиХ неће моћи ефикасно борити против организованог криминала и тероризма.

На те посљедице јуче су функционере у институцијама БиХ упозориле амбасаде САД, Велике Британије, Њемачке, Француске, Италије, Холандије и Шпаније. Амбасаде су у заједничком саопштењу навеле да су забринуте због немогућности власти да се договоре и усвоје сет амандмана на Закон о кривичном поступку и Закон о Обавјештајно-безбједносној агенцији (ОБА) БиХ. Тиме су се придружили недавним ставовима Делегације ЕУ у БиХ и Организације за европску безбједност и сарадњу.

Измјене закона је још у јуну прошле године наложио Уставни суд БиХ одлучујући на основу апелације предсједавајуће Представничког дома Парламента БиХ Борјане Кришто из ХДЗ-а БиХ. Суд је наложио да буде онемогућено неограничено прислушкивање и право да судија без образложења може продужавати важење налога за прислушкивање. Парламенту БиХ је тада дат задатак да најкасније за шест мјесеци усклади оспорене одредбе са Уставом БиХ и Европском конвенцијом за заштиту људских права.

Савјет министара БиХ задужио је министарства правде и безбједности да предложе измјене поменутих закона, али је између та два ресора настао непремостив јаз у погледу трајања праћења и прислушкивања. Министар правде Јосип Грубеша предложио је да посебне мјере могу трајати двије године са могућношћу продужења на још двије, док министар безбједности Драган Мектић заговара двоструко дужа оба периода. Ово питање, иако је давно требало да буде ријешено, још нису размотрили ни Савјет министара ни Парламент БиХ.

- Изостанак правовременог договора и неусвајање адекватне легислативе би био несмотрен чин. У свијету који је повезан такав чин би угрозио не само безбједност БиХ, него и њених регионалних и међународних партнера. Министарство правде није предложило одговарајуће амандмане на Закон о кривичном поступку, који би били у складу с међународним стандардима - истакли су амбасадори.

Амбасаде су подвукле да ово питање хитно мора бити ријешено.

- Амандмани треба у потпуности да испуне захтјеве из одлуке Уставног суда и сачувају интегритет и независност безбједносних и правосудних институција на нивоу БиХ - навеле су дипломате и позвале Грубешу да обави своју дужност тако што ће хитно предложити амандмане, а Савјет министара и Парламент БиХ да их усвоје прије сљедеће сједнице Уставног суда БиХ заказане за 22. март.

Грубеша каже да званичници међународне заједнице имају право на мишљење, а да Министарство правде ради на измјенама Закона о кривичном поступку.

- Уставни суд је указао на то да нису биле јасне поједине процедуре и ми смо то дефинисали у приједлогу који ће се наћи на сједници Савјета министара у уторак. На сједници ће се наћи и измјене Закона о ОБА. Вјерујем да и Уставни суд неће ван снаге ставити постојеће одредбе закона док не буду усвојене нове, јер би тиме грађани били доведени у велику правну несигурност - казао је Грубеша и додао да нису промијенили став о томе да посебне истражне радње не треба да трају дуже од двије плус двије године.

Мектић каже да ће Савјету министара упутити приједлог измјена Закона о ОБА које се тичу посебних мјера и овлашћења у вези са праћењем лица која се доводе у везу са тероризмом и да такође остаје при старом ставу који подразумијева четири плус четири године.

Приједлог СДА

Амбасадори су истакли да приједлог који је тренутно на разматрању у Парламенту БиХ испуњава све захтјеве. Ријеч је о приједлогу који је стигао из СДА, а Представнички дом Парламента на прошлој сједници није имао ентитетску већину да би био разматрано по хитној процедури.

Посланик СНСД-а у Парламенту БиХ Душанка Мајкић каже да није за то да се измјене доносе напречац и зарад интереса СДА.

- Власт је имала шест мјесеци да понуди рјешење. И странци минут до 12 упозоравају, мада је непримјерено да се мијешају у законодавне процедуре - рекла је Мајкићева.

Предсједавајућа Представничког дома Парламента БиХ из ХДЗ-а БиХ Борјана Кришто сматра да је ово преозбиљан закон да би био мијењан иницијативом посланика.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана