Власт у БиХ испунила тек пола задатака ЕУ

Свјетлана Шурлан
Власт у БиХ испунила тек пола задатака ЕУ

Бањалука - БиХ већ годинама споро испуњава препоруке Европске уније, а показао је то и податак да су институције на свим нивоима реализовале на вријеме тек половину прописаних задатака.

Савјет министара БиХ усвојио је дуги тромјесечни извјештај о спровођењу мјера из Акционог плана за реализацију приоритета из извјештаја Европске комисије о напретку БиХ за 2016. годину. Акционим планом прописана је 631 мјера коју би требало да реализују институције БиХ, РС, ФБиХ, Брчко дистрикта и кантона. У складу са уставним надлежностима мјере треба да буду реализоване у овој и у прва два мјесеца 2018. године.

У првој половини ове године реализоване су, међутим, 84 од планираних 156 мјера, а у току је рад на спровођењу шест мјера. Нереализовано је остало 65 мјера планираних за овај период.

- Процентуално изражено реализовано је 54 одсто мјера. Додатно је спроведено још седам мјера планираних за реализацију изван извјештајног периода, а покренуте су активности за реализацију још 200 мјера, које су у плану за идући период - истакли су у Савјету министара БиХ.

Препоруке које нису реализоване тичу се реформе јавне управе, унапређења ефикасности система управљања људским потенцијалима и израде свеобухватног регистра запослених, изабраних и именованих лица у јавном сектору. Није донесена ни стратегија управљања јавним финансијама, нити је обављена ревизија прописа о електронској размјени података полицијских тијела и тужилаштава, а није усвојен ни закон о одузимању и управљању имовином стеченом кривичним дјелом на нивоу БиХ.

Неиспуњен задаци су и формирање канцеларије за бесплатну правну помоћ на нивоу БиХ, анализа примјене закона о РТВ систему, израда програма спровођења стратегије развоја јавних путева за период од 2016. до 2025. године и многи други.

ЕУ је препоручила да буде израђен и закон о подстицају развоја малог предузетништва, о образовању у појединим кантонима и правилник о службеницима за јавне набавке, али ништа од тога власти није урађено. Савјет министара БиХ још није именовао ни чланове Савјета за мјеритељство, а нису унапређени ни технички прописи у области мјеритељства.

Институције су се акционим планом обавезале и на усвајање прописа који би омогућили спровођење Закона о царинској политици, уређење рада Конкуренцијског савјета, израду плана мреже здравствених установа у РС и нацрта стратешког плана руралног развоја за БиХ. Поред тога, било је неопходно утврдити модел реструктурирања "Жељезница РС", упутити у процедуру усвајања закон о регулатору електричне енергије и природног гаса, израдити национални план за енергетску ефикасност, набавити опрему за другу фазу дигитализације и доћи до сагласности о резултатима пописа становништва у БиХ. Све ове мјере остале су нереализоване.

У испуњавању мјера највише су касниле институције на нивоу БиХ. Замјеник предсједавајућег Клуба посланика СНСД-а у Парламенту БиХ Лазар Продановић рекао је да се странке које су формирале власт на нивоу БиХ чија се већина у међувремену распала најчешће баве споредним питањима, а не онима која су од суштинског значаја.

- Не раде ништа на реализацији препорука ЕУ и очито је да ће идући извјештај Европске комисије о напретку БиХ бити много негативнији од претходног. Савјет министара БиХ има веома лоше резултате у није у стању да испуњава преузете обавезе - рекао је Продановић и додао да због јефтиних политичких поена власт БиХ прави штету грађанима и привредним субјектима у БиХ.

Како је Савјет министара као главни извршни орган радио најбоље показује чињеница да му је оборен извјештај о раду у Парламенту БиХ у којем су већина посланици из истих странака из којих су и министри.

Области из којих нису испуњене препоруке

- реформа јавне управе

- регистар запослених, изабраних и именованих лица

- стратегија управљања јавним финансијама

- размјена података полицијских тијела и тужилаштава

- закон о одузимању имовине стечене кривичним дјелом

- анализа примјене закона о РТВ систему

- стратегија развоја јавних путева за период 2016-2025.

- закон о подстицају развоја малог предузетништва

- правилник о службеницима за јавне набавке

- технички прописи у области мјеритељства

- спровођење Закона о царинској политици

- уређење Конкуренцијског савјета

- план мреже здравствених установа у РС

- стратешки план руралног развоја за БиХ

- закон о регулатору електричне енергије и природног гаса

- национални план за енергетску ефикасност

- модел реструктурирања "Жељезница РС"

- набавка опреме за другу фазу дигитализације

- усаглашавање резултата пописа становништва у БиХ

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана