Власник ћевабџинице Змаја одговорио на оптужбе да загађује ваздух

N1
Власник ћевабџинице Змаја одговорио на оптужбе да загађује ваздух

Сарајево - Ћевабџиница "Змај" која се налази на Жељезничкој станици, у непосредној близини Амбасаде САД-а у Сарајеву, након посљедње сједнице Скупштине Кантона Сарајево доспјела је у центар пажње бројних медија и друштвених мрежа.

Ћевабџиница је представљена као главни узрок због којег су станице на згради амбасаде измјериле високу загађеност ваздуха. Такву тезу је током сједнице изнио стручњак за контролу квалитета ваздуха и члан Комисије за рјешавање проблематике прекомјерног загађења Пламенко Таис.

Власник ћевабџинице "Змај" Сафет Аљевић за Фактор кроз смијех је казао да одавно није чуо "веће будалаштине".

"Ја на то немам коментар, то је ван памети. То су чисте спекулације или шале, људи само праве циркус. Фино су људи из Америчке амбасаде рекли да то није тачно. Ја стварно не разумијем те стручњаке, шта су хтјели да кажу, и како је то могуће. Шта би онда требали рећи за општину Стари Град гдје је хиљаде роштиља, то је традиција, из свих ћевабџиница излази дим, мора бити дима. Ја имам све уредне папире и дозволе за роштиљ, да стварам велико загађење не бих их добио", истакао је Аљевић.

Из Амбасаде САД-у су медијима након сједнице Скупштине КС рекли да се заиста ради о "смијешној и научно неоснованој оптужби".

"Чак и ако лаички посматрамо добре и умјерене резултате мјерења квалитета ваздуха у данима када су околни ресторани отворени, као и опасне нивое загађености у периодима када су ресторани затворени, логичан закључак се сам намеће. Бројни стручњаци за праћење квалитета ваздуха при Америчкој агенцији за заштиту околине (ЕПА) прегледали су локацију на којој је постављена опрема за праћење квалитета ваздуха у Амбасади САД-а и она је у складу је са строгим смјерницама ЕПА-е, описаним у Цоде оф Федерал Регулатионс, што се тиче висине на којој је постављен монитор, протока ваздуха око њега, удаљености од цесте и других извора загађења. ЕПА-ини стручњаци израчунали су да ће доминантни смјер вјетра носити емисије из ресторана у супротном смјеру од комплекса Амбасаде САД-а. У мјесецу новембру, вјетар је носио емисије из ресторана према монитору мање од 10 посто времена. Научници из ЕПА-е процјењују да ће споменути ресторан врло мало допринијети постотку концентрација ПМ 2.5. Осим тога, узимајући у обзир удаљеност, емисије честица из ресторана до монитора би се највјероватније распршиле", казали су из Амбасаде САД-а на оптужбе да се подаци њиховог мјерења квалитете ваздуха не подударају са осталима управо због близине ћевабџинице "Змај".

Констатација да је ћевабџиница "Змај" главни кривац загађености ваздуха у овом дијелу Сарајева изазвала је подсмијех грађана и бројне реакције корисника друштвених мрежа.

 

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана