Vlasenica: Policajci RS sa zastavom Armije RBiH

Goran Maunaga
Vlasenica: Policajci RS sa zastavom Armije RBiH

Vlasenica - Policajci Policijske stanice Vlasenica Rašid Zekić, Esmir Saračević i Elvir Patković, te vlasenički imam Nurdin Grahić fotografisali su se s ratnom zastavom Armije RBiH.

Fotografiju su postavili na svoje "Fejsbuk" profile, a stanovnici Vlasenice odranije su ogorčeni načinom rada i ponašanjem policajaca Zekića i Saračevića.

- Kao odgovor na naše kritike i na dopis koji smo uputili ministru unutrašnjih poslova RS, oni sada iz prkosa javno postavljaju fotografije sa ratnim zastavama Armije RBiH. Ako ni zbog tog skandala ne budu sankcionisani, mi u Vlasenici nemo više šta da tražimo - kaže Vlaseničanin Slobodan Vasiljević.

Prema pravilu službe, policajci bi zbog javnog isticanja ratnih simbola Armije RBiH trebalo da budu disciplinski sankcionisani i udaljeni s posla.

Međutim, stanovnici Vlasenice smatraju da do toga neće doći, jer su se, kako kažu, uvjerili da imaju političku zaštitu iz FBiH i da zato nesmetano zastrašuju i proganjaju mirne građane Vlasenice.

- Te fotografije javno su istakli vjerovatno ugledajući se na svoje predstavnike u Parlamentu BiH, koji su istu zastavu unijeli u tu instituciju povodom 1. marta. Strahujem za budućnost i živote svoje četvoro djece, jer se radi o policajcima narko-dilerima, a u Vlasenici je u posljednje tri godine zbog predoziranja bilo pet smrtnih slučajeva lica koja su bila od 1975. do 1985. godišta - kaže Vasiljević.

U Vlasenici je nedavno grupa građana u dva navrata podijelila oko 3.000 letaka u kojima se navode detalji onoga čime se bavi, kako su naveli, ta organizovana policijsko-kriminalna grupa.

- Ta grupa, pored trgovine drogom, bavi se i švercom stoke, zelenašenjem, a trguje i oružjem koje je prodato kriminalnoj grupi u Tuzli. Oružje su prije toga kupovali Zekić i Saračević i predavali ga Muameru Ferhatoviću, bivšem zamjeniku komandira stanice, koji je organizovao dalji transport i primopredaju - navedeno je u tim lecima.

U CJB Bijeljina i u MUP-u RS juče nismo uspjeli doći do izjava u vezi sa isticanjem ratne zastave Armije RBiH.

"Glas Srpske" je prije godinu objavio da su građani Vlasenice uputili pismo tadašnjem ministru unutrašnjih poslova RS Radislavu Jovičiću u kome traže da njih i njihovu djecu zaštiti od samovolje Ferhatovića. Portparol MUP-a RS Mirna Šoja tada je potvrdila da je pismo stiglo i da su povodom toga preduzete neophodne mjere.

Ranije je zbog posjedovanja droge uhapšen Mehmed Kuljančić za kojeg građani tvrde da je jedan od Ferhatovićevih dilera. Na nekoliko fotografija koje su u posjedu "Glasa" vidi se da su Kuljančić i Ferhatović izuzetno bliski.

Portparol CJB Bijeljina Aleksandra Simojlović tada je rekla da je Ferhatoviću određeno mjesto policijskog službenika, jer nije imao odgovarajuću stručnu spremu. On je, i pored toga, krajem prošle godine postavljen na mjesto inspektora za koje takođe treba visoka stručna sprema koju on nema.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana