Vlajki: Međunarodna zajednica uvidjela da je opozicija sve jadnija

Srna
Vlajki: Međunarodna zajednica uvidjela da je opozicija sve jadnija

Banjaluka - Univerzitetski profesor Emil Vlajki ocijenio je da je međunarodna zajednica dugo i obilno ulagala u opoziciju i smišljala različite taktike kako da "odstrani" sadašnjeg predsjednika Republike Srpske Milorada Dodika i vladajuću koaliciju, ali da je konačno uvidjela da je opozicija "sve jadnija i da nije u stanju ni da se dočepa, ni da opstane na vlasti".

"Od izbora do danas, kako je Savez za promjene gubio kredibilitet u očima naroda svojim šurovanjem sa neprijateljima Republike Srpske, poslanici su masovno bježali iz opozicije. Prije desetak dana, opozicija se potpuno srozala održanim protestnim mitingom kada je od 20.000 najavljenih ljudi došlo svega pet do šest hiljada", rekao je Vlajki.


On je ocijenio da je vrhunac srozavanja bio kada je, kako kaže, predsjednik SDS-a Mladen Bosić, krajnje nekulturno, počeo skandirati "Mile lopove", a u čemu mu se nije pridružio niko od drugih lidera opozicije.

Vlajki navodi da je međunarodna zajednica odlučila podržati predsjednika Srpske do kraja mandata, ostavivši Savez za promjene "na ledini", ali i pripremati ministra spoljne trgovine i ekonomskih odnosa BiH Mirka Šarovića i člana Predsjedništva BiH Mladena Ivanića za ključne uloge u narednom periodu.

On kaže da bi Šarović trebalo da se nađe na čelu najjače opozicione stranke u Republici Srpskoj, a da je Ivanić projektovan da bude budući predsjednik Srpske.

Da bi se to postiglo, dodaje Vlajki, njih je ponovo trebalo prikazati kao istinske patriote, a kao dobru podloga za ponovno isticanje navodnog patriotizma vidi u političko-marketinškom štosu da se kroz rezultate popisa na silu "ugura" 200.000 Bošnjaka više u Republiku Srpsku.

Vlajki u saopštenju navodi da su Ivanić i Šarović, koji su se predvidljivo usprotivili ovoj isfabrikovanoj farsi o rezultatima popisa, tražili da se tim povodom sastanu sa predsjednikom Republike, iako ih niko nije zvao na konsultacije.

On ističe da su time priznali neprikosnoven autoritet Milorada Dodika kao predsjednika Republike, bazirajući na njemu svoj budući, eventualni legitimitet.

"Iskazali su svoj tobožnji patriotizam, suprotstavljajući se deklarativno međunarodnoj zajednici i njenim marionetama u BiH, te se time kandidovali kod naroda za prethodno naznačene funkcije i dezavuisali su, žrtvovali, ostatak Saveza za promjene koji je nastavio da neumjesno insistira na navodnom Dodikovom kriminalu", ocijenio je Vlajki, koji je predsjednik Partije ekonomske i socijalne pravde.

On dodaje da se tako, konačno, relativno stabilizovala politička situacija u Republici Srpskoj.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana