Влајки: Међународна заједница увидјела да је опозиција све јаднија

Срна
Влајки: Међународна заједница увидјела да је опозиција све јаднија

Бањалука - Универзитетски професор Емил Влајки оцијенио је да је међународна заједница дуго и обилно улагала у опозицију и смишљала различите тактике како да "одстрани" садашњег предсједника Републике Српске Милорада Додика и владајућу коалицију, али да је коначно увидјела да је опозиција "све јаднија и да није у стању ни да се дочепа, ни да опстане на власти".

"Од избора до данас, како је Савез за промјене губио кредибилитет у очима народа својим шуровањем са непријатељима Републике Српске, посланици су масовно бјежали из опозиције. Прије десетак дана, опозиција се потпуно срозала одржаним протестним митингом када је од 20.000 најављених људи дошло свега пет до шест хиљада", рекао је Влајки.


Он је оцијенио да је врхунац срозавања био када је, како каже, предсједник СДС-а Младен Босић, крајње некултурно, почео скандирати "Миле лопове", а у чему му се није придружио нико од других лидера опозиције.

Влајки наводи да је међународна заједница одлучила подржати предсједника Српске до краја мандата, оставивши Савез за промјене "на ледини", али и припремати министра спољне трговине и економских односа БиХ Мирка Шаровића и члана Предсједништва БиХ Младена Иванића за кључне улоге у наредном периоду.

Он каже да би Шаровић требало да се нађе на челу најјаче опозиционе странке у Републици Српској, а да је Иванић пројектован да буде будући предсједник Српске.

Да би се то постигло, додаје Влајки, њих је поново требало приказати као истинске патриоте, а као добру подлога за поновно истицање наводног патриотизма види у политичко-маркетиншком штосу да се кроз резултате пописа на силу "угура" 200.000 Бошњака више у Републику Српску.

Влајки у саопштењу наводи да су Иванић и Шаровић, који су се предвидљиво успротивили овој исфабрикованој фарси о резултатима пописа, тражили да се тим поводом састану са предсједником Републике, иако их нико није звао на консултације.

Он истиче да су тиме признали неприкосновен ауторитет Милорада Додика као предсједника Републике, базирајући на њему свој будући, евентуални легитимитет.

"Исказали су свој тобожњи патриотизам, супротстављајући се декларативно међународној заједници и њеним марионетама у БиХ, те се тиме кандидовали код народа за претходно назначене функције и дезавуисали су, жртвовали, остатак Савеза за промјене који је наставио да неумјесно инсистира на наводном Додиковом криминалу", оцијенио је Влајки, који је предсједник Партије економске и социјалне правде.

Он додаје да се тако, коначно, релативно стабилизовала политичка ситуација у Републици Српској.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана