Владимир Цуцић, комесар за избјеглице и миграције Србије: Ни Србија ни БиХ нису циљ миграната

Ведрана Кулага
Владимир Цуцић, комесар за избјеглице и миграције Србије: Ни Србија ни БиХ нису циљ миграната

Мигрантска криза је процес који ће трајати, а Србији је стало да у БиХ што пре профункционише ефикасан и добар модел контроле, али једна ствар је јасна - не можемо и нећемо бити паркиралиште за мигранте, јер им, између осталог, и нисмо зацртана дестинација.

Казао је то у интервјуу "Гласу Српске" комесар за избјеглице и миграције Србије Владимир Цуцић, који је нагласио да је та земља спремна да помогне колико год може БиХ да се избори са овим проблемом.

- Ово је процес и само је питање интензитета. Цео Балкан је паркиран тако како је. Дигли смо куће насред пута и када тако радиш јасно је да ће неко направити железничку или аутобуску станицу поред тебе. Трајаће ово, трајаће - казао је Цуцић.

ГЛАС: Пратите ли ситуацију у БиХ, у којој, генерално, борба са илегалним миграцијама не иде задовољавајуће?

ЦУЦИЋ: Пратимо веома и стало нам је да се ствари раде добро и системски, јер чим се у БиХ буде боље радило и код нас ће бити боље. Слажем се да стање није задовољавајуће, да има и несрећних ситуација, али је добро што нема великих проблема са домицилним становништвом. У Србији смо успели да то буде апсолутни модел понашања за њих, јер је наша казнена политика строга и нико неће да ризикује две, три године робије ако некоме нешто украде или уради нешто према домаћем становништву, тако да се мирно понашају. Вољни смо да помогнемо на сваки могући начин и стојимо на располагању, јер што је БиХ способнија и што има бољи и адекватнији одговор на кризу и нама је много лакше.

ГЛАС: Какво генерално оцјењујете сарадњу у региону у погледу рјешавања мигрантске кризе?

ЦУЦИЋ: Она има амплитуде које доста зависе и од политике у земљи. Србија политику према мигрантима није мењала. Рекли смо да ћемо драконски кажњавати и кријумчаре, што и радимо, али нисмо се определили да дижемо жице, пуштамо струју. Има земаља у региону које мисле да је то решење, али ја сам дубоко убеђен да је то све само не решење.

ГЛАС: Има ли најава да би регион могао да задеси нови јачи мигрантски талас?

ЦУЦИЋ: Не. Разумем да је ово понекад и дневнополитичка тема, али одговорно понашање и одговорно давање изјава је потребно. Не може неко да прича и плаши становнике те да лицитира са великим бројкама. То смо могли да слушамо, али није добро због становништва. Сада је тога доста мање.

ГЛАС: Да ли је Европска унија адекватно реаговала у погледу мигрантске кризе на западном Балкану?

ЦУЦИЋ: Захвални смо ЕУ на помоћи, јер својим средствима ништа од тога не бисмо могли, али истовремено, као и у случају БиХ и осталих, ми смо у транзиту. Мигранти су наш проблем јер овуда пролазе, али нисмо њихова жељена дестинација. Због тога треба боље уредити те односе. Да ли ће постојати јединствена европска политика, сведоци смо да је нема и да је, нажалост, неће бити, али се надам да барем основне, базне принципе нико неће оспорити. Јединствена политика, каква год била, би била више него значајна, јер бисмо барем знали шта играмо, да ли фудбал или ватерполо. Нисам оптимиста да ће до тога доћи, а ако правила игре буду успостављена, биће ту да би их неки кршили.

ГЛАС: Раније смо имали најаве да је један од планова Европе да направи центре за мигранте, али изван граница ЕУ. Као потенцијалне земље помињане су, између осталих, Србија и БиХ?

ЦУЦИЋ: Став Србије је јасан - нећемо бити паркиралиште јер мигранти нису ни кренули да остану овде, а не верујем да су кренули да остану у Бихаћу или у Кладуши. Србија неће некога држати против његове воље.

Контрола

ГЛАС: Колико се тренутно миграната налази у Србији и да ли се тај број повећава или смањује?

ЦУЦИЋ: Број миграната је стандардан и на нивоу је оног из августа прошле године. Креће се негде око 4.000, а држимо ситуацију под контролом. Срећом од 2015. године успевамо да изађемо на крај са кризом и сада је све рутина.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана