Владика Григорије: Велика радост што је васкрсао живот у Пребиловцима

Срна
Владика Григорије: Велика радост што је васкрсао живот у Пребиловцима

Пребиловци - Храм Васкрсења Христовог у Пребиловцима прославио је данас своју прву славу након освештања храма, а свету литургију служили су епископ захумско-херцеговачки и приморски Григорије и умировљени епископ Атанасије.

Владика Григорије рекао је данас да је велика радост што је васкрсао живот у Пребиловцима, што има све више дјеце и што се овдје крштавају. Он је додао да постоји нада да ће бити још обновљених домова у овом мјесту.


"Да смо остали да тугујемо, а да ништа не предузмемо никад не бисмо доживјели васкрсење, а васкрсење је циљ свега, а кроз крст се мора проћи", нагласио је владика Григорије.

Храм Васкрсења Христовог у Пребиловцима саграђен је у знак сјећања на 4.000 Срба из доње Херцеговине страдалих од усташа у Другом свјетском рату и бачених у јаме, а чије су кости миниране 1992. године у Спомен-костурници у овом мјесту.

Остаци који су пронађени сахрањени су у крипти храма, а Српска православна црква канонизовала је свете пребиловачке мученике који се прослављају 6. августа.

Храм је у августу прошле године освештао Његова светост патријарх српски Иринеј.

У Културно-духовном центру "Свети Милутин" у Пребиловцима данас је отворена библиотека која носи назив "Света Стана Арнаут" по учитељици која је убијена заједно са својим ученицима у школи у Пребиловцима.

Пригодну бесједу одржао је владика Атанасије који је указао на значај библиотеке и присјетио се пребиловачких мученика.

"Хвала Богу, Пребиловци се обнављају, а оно што ја молим преко вас јесте да савремене мајке уче дјецу као што их је Стана учила", рекао је владика Атанасије.

Парох чапљински Мрако Гојачић рекао је да је су прикупљање књига иницирали студенти Филилошког факултета из Београда и Црквена општина Чапљина и да је прикупљено око 5.000 књига.

"Библиотека је универзалног типа од школских лектира, теолошких књига до класика великих писаца домаћих и страних", рекао је Гојачић.

Гојачић је потврдио да ће у овој години почети обнова старе школе у Пребиловцима и изградња парохијске куће, за шта су пројекти већ урађени.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана