Владика Григорије: Суочавање са истином - једини пут до катарзе

Срна
Владика Григорије: Суочавање са истином - једини пут до катарзе

Мостар - Његово преосвештенство владика захумско-херцеговачки и приморски Григорије оцијенио је да то што су представници вјерских заједница данас заједнички посјетили стратишта свих народа у БиХ представља најважнији догађај у новијој историји БиХ и истакао да је суочавање са истином једини пут до катарзе.

"Суочити се са истином, суочити се са собом, са гријехом који су учинили наши сународници, наши људи који говоре да су исте вјере као и ми, а онда из тог суочења доживјети катарзу и очистити се - то је једини пут. Без тога није могуће да се окренемо будућности", рекао је за ТВ 1 владика Григорије, који је и предсједавајући Међурелигијског вијећа БиХ.

Владика Григорије, који је и администратор Митрополије дабробосанске, истакао је да вечерас има утисак да се данас догодило нешто "заиста важно и велико".

"Од раног јутра стрепио сам како ће све проћи и на крају дана могу само да кажем, хвала Богу све је добро прошло. Сви су људи живи и здрави. Било је ту леда, снијега и странпутице, људи који су старији, који су лошег здравља, младих људи који су неискусни. Углавном све је добро прошло", нагласио је владика Григорије.

Коментаришући чињеницу да су и политичари били позвани на обиљежавање, али да се они најутицајни нису појавили, владика Григорије је навео да стално говори да људи у новије вријеме превише очекују од политичара и да им дају превише значаја.

"Пред Богом смо увијек једнако сви важни, а ово што се данас догодило надилази сваку политику, сваког политичара и сваког вјерског лидера", каже владика Григорије.

На питање има ли будућности без објективног сагледавања прошлости, без спремности на самокритично преиспитивање властитих ставова и убјеђења, он је рекао да "апсолутно нема" јер се историја не може избрисати.

Чланови Међурелигијског вијећа у БиХ посјетили су данас мјеста страдања Срба, Бошњака, Хрвата и Јевреја. Уприличен је обилазак Казана, Крижанчевог Села, Крушчице и Корићанских стијена.

Међурелигијско вијеће БиХ организовало је обилазак стратишта с циљем скретања пажње на неопходност поштовања свих жртава, без обзира на њихову вјерску или националну припадност.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана