Vladika Dimitrije darovao Dodika i Vučića specijalnim zlatnicima

Srna
Vladika Dimitrije darovao Dodika i Vučića specijalnim zlatnicima

Mostar - Njegovo preosveštenstvo episkop zahumsko-hercegovački i primorski Dimitrije darovao je danas predsjedavajućeg Predsjedništva BiH Milorada Dodika i predsjednika Srbije Aleksandra Vučića zlatnicima na kojim je ugraviran Saborna crkva Svete Trojice u Mostaru.

Zlatnici su izrađeni od najčistijeg i najkvalitetnijeg zlata povodom obilježavanja 800 godina postojanja Srpske pravoslavne crkve i Eparhije zahumsko-hercegovačke, a Dodik i Vučić su prvi koji su ih dobili. Na prednjoj strani zlatnika nalazi se Saborni hram Eparhije i natpis: “800 godina Eparhije ZHiP 1219-2019”, a na poleđini je uže jezgro Starog grada Mostara sa Sabornom crkvom u plamenu i oštećenim Starim mostom sa natpisom: “Hram Presvete Trojice u Mostaru 1873-1992”.

Dodik i Vučić danas su posjetili Sabornu crkvu u Mostaru, čija obnava je u toku i obećali da će hram biti završen u narednoj godini, te da će za tu namjenu biti uplaćeno 2,2 miliona evra, od čega Srbija milion i po evra, a Republika Srpska 700.000.

Vladika Dimitrije zahvalio je Dodiku i Vučiću na pomoći, naglasivši da je Saborna crkva i do sada, najvećim dijelom, obnavljana sredstvima Srpske i Srbije.

Saborna crkva Svete Trojice izgrađena je 1873. godine i do rata je bila najveći pravoslavni hram na Balkanu. Zapaljena je i minirana do temelja u junu 1992. godine.

Obnova je počela 2010. godine, a u septembru su završeni grubi građevinski radovi, kada je u centralnu kupolu ugrađen posljednji kamen.

Crkva je zidana kamen po kamen, potpuno isto kao što je građena i 1873. godine, jer je riječ o nacionalnom spomeniku kulture.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana