Vlada uređuje način obilježavanja Dana Republike

Srna
Vlada uređuje način obilježavanja Dana Republike

Banjaluka - Ministar uprave i lokalne samouprave Republike Srpske Lejla Rešić istakla je da je Prijedlogom zakona o Danu Republike Srpske propisano da Vlada Republike Srpske odlukom uređuje način obilježavanja i praznovanja Dana Republike.

"Ovim zakonom se određuje nadležni organ koji uređuje način kako građani, republički organi i organizacije, organi jedinica lokalne samouprave, privredna društva, ustanove i druge organizacije i lica koja profesionalno obavljaju uslužno-preduzetničke djelatnosti obilježavaju i praznuju Dan Republike", rekla je Rešićeva u Narodnoj skupštini Republike Srpske, obrazlažući zakonsko rješenje.


Ona je podsjetila da je Narodna skupština Republike Srpske ranije konstatovala da je republički referendum o Danu Republike, koji je održan 25. septembra ove godine, punovažan, jer se izjasnila natpolovična većina građana, od kojih se 99,81 odsto izjasnilo da 9. januar bude obilježavan kao Dan Republike.

"Zakonom o referendumu i građanskoj inicijativi propisano je da ukoliko su se građani izjasnili na referndumu o određenom pitanju, nadležni organ će donijeti odgovarajući akt u roku od šest mjeseci od dana održavanja referenduma u skladu sa Ustavom i zakonima. Zbog toga se ukazala potreba za donošenjem novog zakona, kojim će biti uređen način obilježavanja i praznovanja dana Republike Srpske", dodala je Rešićeva.

Vlada Republike Srpske je na posebnoj sjednici 21. oktobra utvrdila i po hitnom postupku u Narodnu skupštinu uputila Prijedlog zakona o Danu Republike Srpske, kojim je predviđeno da 9. januar bude oblježavan i da se praznuje kao sekularni praznik.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana