Влада уређује начин обиљежавања Дана Републике

Срна
Влада уређује начин обиљежавања Дана Републике

Бањалука - Министар управе и локалне самоуправе Републике Српске Лејла Решић истакла је да је Приједлогом закона о Дану Републике Српске прописано да Влада Републике Српске одлуком уређује начин обиљежавања и празновања Дана Републике.

"Овим законом се одређује надлежни орган који уређује начин како грађани, републички органи и организације, органи јединица локалне самоуправе, привредна друштва, установе и друге организације и лица која професионално обављају услужно-предузетничке дјелатности обиљежавају и празнују Дан Републике", рекла је Решићева у Народној скупштини Републике Српске, образлажући законско рјешење.


Она је подсјетила да је Народна скупштина Републике Српске раније констатовала да је републички референдум о Дану Републике, који је одржан 25. септембра ове године, пуноважан, јер се изјаснила натполовична већина грађана, од којих се 99,81 одсто изјаснило да 9. јануар буде обиљежаван као Дан Републике.

"Законом о референдуму и грађанској иницијативи прописано је да уколико су се грађани изјаснили на реферндуму о одређеном питању, надлежни орган ће донијети одговарајући акт у року од шест мјесеци од дана одржавања референдума у складу са Уставом и законима. Због тога се указала потреба за доношењем новог закона, којим ће бити уређен начин обиљежавања и празновања дана Републике Српске", додала је Решићева.

Влада Републике Српске је на посебној сједници 21. октобра утврдила и по хитном поступку у Народну скупштину упутила Приједлог закона о Дану Републике Српске, којим је предвиђено да 9. јануар буде обљежаван и да се празнује као секуларни празник.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана