Vlada uložila značajna sredstva u grad Doboj

Srna
Vlada uložila značajna sredstva u grad Doboj

Banjaluka - Vlada Republike Srpske, po različitim osnovama iz Razvojnog programa i iz budžeta Republike, do sada je u Doboj uložila oko 120 miliona KM, dok je posredstvom kreditnih linija Investiciono-razvojne banke /IRB/ plasirano dodatnih 46 miliona KM.

U ovoj godini Vlada će uložiti oko 700.000 KM za izgradnju lokalne putne ifrastrukture, te fiskulturne sale u sklopu Medicinske škole. U planu je i izgradnja nove bolnice “Sveti apostol Luka” za šta će Vlada obezbijediti 80 miliona KM, a koja bi dugoročno opsluživala oko 330.000 stanovnika dobojske regije i šire.


Iz Ekonomsko-socijalne komponente Razvojnog programa Republike Srpske za ovu lokalnu zajednicu odobreno je 6,5 miliona KM. Od tih sredstava, između ostalog, za rekonstrukciju Okružnog suda izdvojeno je 1,6 miliona KM, za adaptaciju i dogradnju Okružnog zatvora oko milion maraka, te 800.000 KM za izgradnju kanalizacione mreže u naselju Bukovica. Više od pola miliona KM uloženo je u sanaciju i izgradnju školskih objekata, rečeno je Srni u Vladi Srpske.

U Vladi Srpske ističu da je dionica auto-puta od Doboja do Prnjavora finansirana kreditom Evropske banke za obnovu i razvoj /EBRD/ u ukupnom iznosu od 185 miliona evra i predstavlja jedan od strateških projekata Vlade.

U saradnji sa Boračkom organizacijom, Vlada Srpske je u Doboju realizovala brojne projekte s ciljem unapređenja i poboljšanja života i statusa kategorije koja je dala nemjerljiv doprinos u stvaranju i očuvanju Republike Srpske.

Najznačajniji projekat je stambeno zbrinjavanje porodica poginulih boraca i ratnih-vojnih invalida, kojim je u Doboju zbrinuto 648 porodica, od čega izgradnjom stanova 346, a nepovratnim novčanim sredstvima 302 porodice, za šta je izdvojeno oko 11 i po miliona KM.

Kroz projekte zapošljavanja od 2007. do danas u ovoj lokalnoj zajednici zaposleno je oko 1.000 lica, za šta je Vlada obezbijedila oko 3,6 miliona KM, dok je kroz program socijalnog zbrinjavanja radnika koji su procesom privatizacije, stečaja ili likvidacije preduzeća ostali bez posla u Doboju je zbrinuto oko 1.615 radnika iz 12 preduzeća, za šta je utrošeno oko 5,6 miliona KM.

Posredstvom Fonda za profesionalnu rehabilitaciju, osposobljavanje i zapošljavanje invalida, zaposleno je 69 lica sa invaliditetom, za šta je izdvojeno oko 156 hiljada KM.

Iz sredstava Fonda solidarnosti, gradu Doboju, kao jednoj od lokalnih zajednica u Republici Srpskoj koju su pogodile katastrofalne poplave, uplaćeno je oko 25 miliona KM. Kroz platne kartice - vaučere obezbijeđena je pomoć od oko 14 miliona KM za oko 2.900 poplavljenih domaćinstava.

Nije izostala ni pomoć budžetu opštine za šta je izdvojeno oko milion KM, kao ni pomoć poplavljenim poljoprivrednicima, za šta je izdvojeno oko milion KM, a za pomoć privrednicima - šest miliona KM.

Realizovano je i pet mjera po naredbama Republičkog štaba za vanredne situacije u ukupnom iznosu od 2,8 miliona KM, koje se, između ostalog, odnose na izgradnju nasipa i regulaciju vodotoka.

Osim planirane izgradnje nove bolnice, Vlada Republike Srpske do sada je uložila značajna sredstva u razvoj i unapređenje zdravstvenog sistema u ovoj lokalnoj zajednici, pa je tako za modernizaciju, sanaciju i adaptaciju dobojske bolnice, te za nabavku savremene medicinske opreme, aparata i sanitetskih vozila izdvojeno više od 13 miliona KM, dok je za Dom zdravlja izdvojeno više od pet miliona KM.

Izgrađen je i opremljen i novi savremeni Centar za hemodijalizu namijenjen pacijentima dobojske regije i šire, a investicija je bila vrijedna oko 5,6 miliona KM.

Kada je riječ o poljoprivredi, u ovu lokalnu zajednicu u periodu od 2007. do 2018. godine, kroz različite projekte, među kojima su i podsticajna sredstva za razvoj poljoprivrede i sela, uloženo je više od 18 miliona KM.

Nije izostala ni budžetska podrška razvoju privrede u ovoj lokalnoj zajednici, pa je za podsticaj izvozu, ali i druge projekte, obezbijeđeno 3,4 miliona.

Prema podacima Vlade Srpske, za socijalno ugroženo stanovništvo izdvojeno je oko 1,6 miliona KM za subvencije električne energije.

Takođe, iz republičkog budžeta je kroz projekte obnove stambenih jedinica, infrastrukture, održivog povratka, alternativnog smještaja i slično, obezbijeđeno je oko 7,9 miliona KM.

Kroz projekte za omladinu i sport do sada je u ovu lokalnu zajednicu uloženo oko dva miliona KM. Kroz projekat Vlade Srpske “97 kuća za višečlane porodice iz Republike Srpske” u Doboju je izgrađeno pet kuća za porodice koje imaju petoro i više djece, a koje nisu bile stambeno zbrinute, rečeno je Sri u Vladi Srpske.

Prema podacima Vlade, u oblast prosvjete u ovoj lokalnoj zajednci, osim za izgradnju, sanaciju i opremanje školskih objekata, značajna sredstva su uložena i za opremanje školskih objekata, te za uvođenje informacionih sistema - oko dva miliona KM, a sredstvima austrijskog kredita za Saobraćajni fakultet Doboj obezbijeđeno je 4,3 miliona KM.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana