Влада уложила значајна средства у град Добој

Срна
Влада уложила значајна средства у град Добој

Бањалука - Влада Републике Српске, по различитим основама из Развојног програма и из буџета Републике, до сада је у Добој уложила око 120 милиона КМ, док је посредством кредитних линија Инвестиционо-развојне банке /ИРБ/ пласирано додатних 46 милиона КМ.

У овој години Влада ће уложити око 700.000 КМ за изградњу локалне путне ифраструктуре, те фискултурне сале у склопу Медицинске школе. У плану је и изградња нове болнице “Свети апостол Лука” за шта ће Влада обезбиједити 80 милиона КМ, а која би дугорочно опслуживала око 330.000 становника добојске регије и шире.


Из Економско-социјалне компоненте Развојног програма Републике Српске за ову локалну заједницу одобрено је 6,5 милиона КМ. Од тих средстава, између осталог, за реконструкцију Окружног суда издвојено је 1,6 милиона КМ, за адаптацију и доградњу Окружног затвора око милион марака, те 800.000 КМ за изградњу канализационе мреже у насељу Буковица. Више од пола милиона КМ уложено је у санацију и изградњу школских објеката, речено је Срни у Влади Српске.

У Влади Српске истичу да је дионица ауто-пута од Добоја до Прњавора финансирана кредитом Европске банке за обнову и развој /ЕБРД/ у укупном износу од 185 милиона евра и представља један од стратешких пројеката Владе.

У сарадњи са Борачком организацијом, Влада Српске је у Добоју реализовала бројне пројекте с циљем унапређења и побољшања живота и статуса категорије која је дала немјерљив допринос у стварању и очувању Републике Српске.

Најзначајнији пројекат је стамбено збрињавање породица погинулих бораца и ратних-војних инвалида, којим је у Добоју збринуто 648 породица, од чега изградњом станова 346, а неповратним новчаним средствима 302 породице, за шта је издвојено око 11 и по милиона КМ.

Кроз пројекте запошљавања од 2007. до данас у овој локалној заједници запослено је око 1.000 лица, за шта је Влада обезбиједила око 3,6 милиона КМ, док је кроз програм социјалног збрињавања радника који су процесом приватизације, стечаја или ликвидације предузећа остали без посла у Добоју је збринуто око 1.615 радника из 12 предузећа, за шта је утрошено око 5,6 милиона КМ.

Посредством Фонда за професионалну рехабилитацију, оспособљавање и запошљавање инвалида, запослено је 69 лица са инвалидитетом, за шта је издвојено око 156 хиљада КМ.

Из средстава Фонда солидарности, граду Добоју, као једној од локалних заједница у Републици Српској коју су погодиле катастрофалне поплаве, уплаћено је око 25 милиона КМ. Кроз платне картице - ваучере обезбијеђена је помоћ од око 14 милиона КМ за око 2.900 поплављених домаћинстава.

Није изостала ни помоћ буџету општине за шта је издвојено око милион КМ, као ни помоћ поплављеним пољопривредницима, за шта је издвојено око милион КМ, а за помоћ привредницима - шест милиона КМ.

Реализовано је и пет мјера по наредбама Републичког штаба за ванредне ситуације у укупном износу од 2,8 милиона КМ, које се, између осталог, односе на изградњу насипа и регулацију водотока.

Осим планиране изградње нове болнице, Влада Републике Српске до сада је уложила значајна средства у развој и унапређење здравственог система у овој локалној заједници, па је тако за модернизацију, санацију и адаптацију добојске болнице, те за набавку савремене медицинске опреме, апарата и санитетских возила издвојено више од 13 милиона КМ, док је за Дом здравља издвојено више од пет милиона КМ.

Изграђен је и опремљен и нови савремени Центар за хемодијализу намијењен пацијентима добојске регије и шире, а инвестиција је била вриједна око 5,6 милиона КМ.

Када је ријеч о пољопривреди, у ову локалну заједницу у периоду од 2007. до 2018. године, кроз различите пројекте, међу којима су и подстицајна средства за развој пољопривреде и села, уложено је више од 18 милиона КМ.

Није изостала ни буџетска подршка развоју привреде у овој локалној заједници, па је за подстицај извозу, али и друге пројекте, обезбијеђено 3,4 милиона.

Према подацима Владе Српске, за социјално угрожено становништво издвојено је око 1,6 милиона КМ за субвенције електричне енергије.

Такође, из републичког буџета је кроз пројекте обнове стамбених јединица, инфраструктуре, одрживог повратка, алтернативног смјештаја и слично, обезбијеђено је око 7,9 милиона КМ.

Кроз пројекте за омладину и спорт до сада је у ову локалну заједницу уложено око два милиона КМ. Кроз пројекат Владе Српске “97 кућа за вишечлане породице из Републике Српске” у Добоју је изграђено пет кућа за породице које имају петоро и више дјеце, а које нису биле стамбено збринуте, речено је Сри у Влади Српске.

Према подацима Владе, у област просвјете у овој локалној заједнци, осим за изградњу, санацију и опремање школских објеката, значајна средства су уложена и за опремање школских објеката, те за увођење информационих система - око два милиона КМ, а средствима аустријског кредита за Саобраћајни факултет Добој обезбијеђено је 4,3 милиона КМ.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана