Влада укида допринос за солидарност

Маријана Миљић
Влада укида допринос за солидарност

Бањалука - Влада РС ће до краја године укинути посебни допринос за солидарност који плаћају радници чија су примања већа од 500 марака и чланови управних и надзорних одбора, савјета и комисија.

- Влада ће у идућих 20 дана укинути допринос за солидарност - потврдио је за "Глас Српске" министар финансија РС Зоран Тегелтија.

РС се на укидање доприноса за солидарност обавезала и у писму намјере упућеном Међународном монетарном фонду (ММФ) приликом уговарања актуелног аранжмана са том финансијском институцијом.

- Власти РС су се обавезале да ће укинути допринос за солидарност до краја 2016. године - рекао је резидентни представник ММФ-а у БиХ Франциско Пароди.

Од доприноса за солидарност до 1. децембра ове године прикупљено је 10,9 милиона, а од када је уведен послије катастрофалних поплава у мају 2014. године како би био обезбијеђен новац за обнову и помоћ поплављенима убрано је 127 милиона КМ. Допринос за солидарност у почетку је био виши и имао је шири опсег, али је то крајем прошле године редуковано.

Његовим укидањем био би испуњен и један од захтјева Савеза синдиката РС упућених у пакету захтјева Влади пред израду буџета и програма економских реформи за идућу годину. Синдикат је поздравио намјеру Владе о укидању овог намета истичући да солидарност није ни требало да буде никоме наметнута.

- Овај намет је у посљедњих годину пао само на леђа радника чије плате у посљедњих десет година само падају. Свако оптерећење на плату је само удар на њихов џеп. Фонд солидарности за обнову РС је оправдао постојање, јер су обновљена домаћинства која су уништена у поплавама, али више нема никакве потребе да запослени и даље плаћају допринос за солидарност - каже генерални секретар Савеза синдиката РС Велка Оџаковић.

Плаћање овог доприноса најприје је било дефинисано Законом о посебном доприносу за солидарност који је усвојен крајем децембра 2014. године као једна од мјера у санацији посљедица поплава које су у мају и августу исте године погодиле велики дио територије Српске. Закон је био на снази до 31. маја прошле године када су усвојене његове измјене с циљем смањења обухвата лица која плаћају допринос за солидарност, а тада је продужено његово важење до краја 2015. године. Крајем прошле године донесен је нови Закон о посебном доприносу за солидарност који је у примјени од почетка 2016. године. Он је прописао да солидарни допринос плаћају радници чија је плата већа од 500 марака по стопи од 0,4 одсто на износ плате, те чланови у управним и надзорним одборима, савјетима и комисијама по стопи од пет одсто на износ накнаде.

Највећи износ са рачуна Фонда солидарности за обнову РС исплаћен је путем електронских платних картица које су додијељене поплављеном становништву за обнову кућа. У њиховим рукама завршило је око 87 милиона КМ, док је 12 милиона отишло за санацију штете у пољопривреди. За директну помоћ буџетима локалних заједница исплаћено је пет милиона, а привредницима у Добоју и Шамцу додијељено је девет милиона КМ.

Буџет и реформе

Шеф Клуба посланика СНСД-а у Народној скупштини РС Радован Вишковић најавио је да ће посебна сједница парламента на чијем дневном реду ће се наћи буџет РС за наредну годину бити одржана 21. децембра.

Предсједништво Савеза синдиката РС закључило је јуче да су преднацрт буџета РС и програм економских реформи неприхватљиви. Предсједник Савеза синдиката Ранка Мишић рекла је да се у програму економских реформи изгубило оно најважније што РС има, а то је човјек, а да је у буџету неприхватљиво смањење издвајања за плате. Потпредсједник Владе РС Антон Касиповић рекао је да ће са Савезом синдиката разговарати ове седмице.

Новац прикупљен од доприноса за солидарност

10,9 милиона КМ - 11 мјесеци 2016. године

127 милиона КМ - од увођења доприноса

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана