Vlada počela da važe ponude za rudnik Ljubija

Marijana Miljić
Vlada počela da važe ponude za rudnik Ljubija

Banjaluka - Vlada RS počela je da razmatra odluku o prodaji većinskog državnog kapitala u Rudniku željezne rude (RŽR) "Ljubija" iz Prijedora, potvrđeno je "Glasu Srpske" u Ministarstvu industrije, energetike i rudarstva RS.

Prodaja 64,9 odsto akcija RŽR "Ljubija" bila je jedno od najkrupnijih pitanja koja je otvorila vlast u RS, a zbog oštre polemike koja je pratila taj slučaj odlučeno je da donošenje konačne odluke bude ostavljeno poslije izbora kada padnu političke tenzije.

- Dva ponuđača, koja su i ranije bila zainteresovana za kupovinu državnog kapitala ponovo su dostavili inovativne poboljšane ponude, a riječ je o kompanijama "Izrael investment grup" i "Arselor Mital" - istakli su u Ministarstvu industrije, energetike i rudarstva, ali nisu mogli da iznose više detalja o prodaji državnog kapitala u RŽR "Ljubija".

Iz Vlade RS su poručili su da će nakon razmatranja ponuda donijeti odluku i dostaviti je na razmatranje Narodnoj skupštini.

Vlada RS je sredinom godine donijela odluku da državni kapital u RŽR "Ljubija" proda kompaniji "Izrael investment grupa" metodom neposrednog odabira kupca. Ta odluka je izazvala varnice i u vladajućoj koaliciji, odnosno na relaciji SNSD-DNS. Epilog je bio da je Vlada na zahtjev Kluba poslanika DNS-a u Narodnoj skupštini RS u junu povukla sa dnevnog reda sjednice parlamenta odluku o prodaji 64,9 odsto akcija "Ljubije" firmi iz Izraela. Jedan od razloga za povlačenje ove tačke sa dnevnog reda je bilo i ponovno iskazano interesovanje "Arselor Mitala" da uđe u pregovarački postupak o kupovini akcija u "Ljubiji".

Predsjednik DNS-a Marko Pavić rekao je juče da još nije vidio ponude nijedne od zainteresovanih kompanija.

- Nas interesuje samo budućnost "Ljubije" i da rudnik radi. Zato insistiramo na tome da državni kapital kupi ponuđač koji će zadržati djelatnost i koji ima pravo da eksploatiše i proizvodi rudu - kazao je Pavić.

Generalni sekretar SNSD-a Luka Petrović rekao je da je realno očekivati da konačna odluka o prodaji akcija u rudniku "Ljubija" bude donesena do kraja ove ili najkasnije početkom iduće godine.

- SNSD kao najjači politički subjekat ima odgovornost za svaku bitnu odluku u Srpskoj, pa tako i za prodaju "Ljubije". Resorno ministarstvo treba da razmotri mogućnost nastavka saradnje sa "Arselor Mitalom", a ako to ne može treba da traži novog partnera. Treba analizirati sve ponude, a Vlada će uraditi sve da budu obezbijeđeni najbolji uslovi za radnike "Ljubije" i razvoj prijedorske regije. Odluka sigurno neće ići na štetu radnika "Ljubije", niti Prijedora - naveo je Petrović.

Značaj "Ljubije"

RŽR "Ljubija" ima važnu ulogu u eksploataciji rude zbog neiskorišćenih rezervi rude u njenim rudnicima i isprepletene vlasničke strukture sa "Arselor Mitalom".

"Ljubija" je vlasnik 49 odsto, a "Arselor Mital" 51 odsto firme "Arselor Mital Prijedor". "Arselor Mital Prijedor" proizvodi željeznu rudu u Omarskoj, a na rudištima RŽR "Ljubija" u Ljubiji i Tomašici decenijama nema eksploatacije rude. "Ljubija" je u osnivanje rudnika "Arselor Mital Prijedor" 2004. godine uložila imovinu i proizvodne kapacitete u Omarskoj.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana