Влада одобрила повећање плата

Маријана Миљић
Влада одобрила повећање плата

Бањалука - Влада РС усвојила је у петак сет закона којима је предвиђено повећање плата у просјеку за 30 марака мјесечно свим запосленим у Српској, а сада је на потезу Народна скупштина која треба да да коначну сагласност да би биле повећане зараде.

Из Владе РС је саопштено да је утврђен сет од девет приједлога закона чије ће измјене по хитном поступку резултовати повећањем примања свих запослених.

- Ти закони иду у Народну скупштину РС, која о њима треба да се изјасни до половине јула. То ће ићи брзо, јер нам иду и одмори и пауза у скупштинском засједању - рекао је министар рада и борачко-инвалидске заштите РС Миленко Савановић.

Подсјетио је да је законским рјешењима које је усвојила Влада РС предвиђено повећање плата свим запосленима у просјеку за 30 марака мјесечно.

- Овим реализујемо циљеве наведене у меморандуму који смо крајем 2017. потписали са послодавцима и синдикатом. Неопорезиви дио дохотка повећан је са 200 на 500 марака и самим тим створена је могућност да повећамо плате. Влада се на овај начин одриче 60 милиона, а локалне заједнице 20 милиона марака годишње који ће отићи на повећање плата - навео је Савановић и подсјетио да би ови закони требало да ступе на снагу од 1. августа.

Послодавци истичу да су задовољни што је Влада поштовала обећање.

- Надамо се да ће у идућој години доћи до још једне такве или сличне мјере. Значајно је да Влада пореским растерећењем помогне раст плата у привреди - рекао је члан Скупштине Уније удружења послодаваца РС Саша Тривић.

Грански синдикати шаљу исту поруку, али наводе да је много нејасноћа у измјенама закона.

  • Нејасан је низ ствари у измјени тих закона, који нису јасни. Поздрављамо свако повећање плате, али у овом случају је ријеч о минорном расту примања ако узмемо у обзир колико су посљедњих година скочили трошкови живота - рекао је предсједник Синдиката правосуђа РС Синиша Петровић.

Сет закона чија је измјена неопходна за раст плата

* Закон о порезу на доходак

* Закон о раду

* Закон о платама запослених у органима управе

* Закон о платама запослених у МУП-у

* Закон о платама запослених у области просвјете и културе

* Закон о платама запослених у јавним службама

* Закон о платама запослених у институцијама правосуђа

* Закон о платама запослених лица у јавним установама у области здравства

* Закон о платама и накнадама судија и јавних тужилаца

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана