Влада неће куповати сумњива потраживања

Срна
Влада неће куповати сумњива потраживања

Бањалука - Министар финансија Републике Српске Зоран Тегелтија изјавио је данас да Влада Српске неће јавним новцем куповати потраживања која су надлежни органи у Српској прогласили сумњивим и спорним.

"Стечајни управник жБирчаж одбио је потраживања Укио банке, јер их сматра спорним, односно да су настала на основу фиктивних уговора", рекао је Тегелтија, коментаришући изјаву предсједника НДП-а Драгана Чавића да је несхватљиво да потраживање Укио банке од "Бирча" није откупила Српска, умјесто приватне фирме.

О каквом је потраживању ријеч, каже Тегелтија, најбоље говори чињеница да је Централна банка Литваније, која проводи процес стечаја у Укио банци, потраживање од 86,5 милиона евра продала за 6,4 милиона евра или за 7,4 одсто укупне вриједности потраживања.

Тегелтија је навео да су са стечајним управником Укио банке у два наврата обављени разговори да би се дошло до података о кретању новца са рачуна Фабрике глинице "Бирач".

"Са стечајним управником Укио банке разговарали смо два пута са намјером да дођемо до података о кретању новца са рачуна Фабрике глинице жБирачж који се налази у Укио банци у Литванији, а никако о куповини сумњивих и спорних потраживања", рекао је Тегелтија.

Он је оцијенио да изјаве попут Чавићеве највише дјелују као врста притиска на стечајног управника Фабрике глинице "Бирач" и судове у Републици Српској да спорна потраживања која су једном одбијена сада прихвате само зато што се појавио други власник.

"То сматрамо неприхватљивим и за предузеће и за Републику Српску", рекао је Тегелтија.

Он је оцијенио да Чавић "наставља да јавност бомбардује запаљивим изјавама које су далеко од истине и економске логике".

Тегелтија је рекао да ће Влада Републике Српске са руководством "Алумине" наставити да ради да би се процес производње у Фабрици глинице несметано одвијао, а радници примали плате за свој рад.

Предсједник НДП-а Драган Чавић тврди је откуп потраживања литванске Укио банке од зворничке Фабрике глинице "Бирач" и њених кћерки-фирми, који је обавио бизнисмен из Фоче Гордан Павловић, "врхунац пљачке стољећа" и да је Република Српска тиме директно оштећена за око 230 милиона КМ.

Он тврди да највећу одговорност за овај случај сноси министар финансија Републике Српске Зоран Тегелтија, који је учествовао у преговорима са Литвацима, истичући да је несхватљиво да ово потраживање није откупила Српска, умјесто приватне фирме.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана