Влада демантује тврдње СДС-а о цијени аутопута Бањалука-Приједор

Влада демантује тврдње СДС-а о цијени аутопута Бањалука-Приједор 19.07.2018 06:19 | РТРС

СДС тражи да Влада објави детаље концесионог уговора са кинеским партнерима о градњи аутопута Бањалука-Приједор. Сматрају да је цијена километра висока, а споразум са компанијом из Кине, неповољан. Из Владе такве тврдње демантују. Уговор ће објавити кад буде потписан.

Више од 13 милиона КМ за километар аутопута је висока цијена, сматрају у СДС-у.

Око 42 километра аутопута Бањалука-Приједор требало би да кошта 297 милиона евра. Договорено је да новац обезбиједи кинески концесионар, а градња да траје пет година.

- Бојим се да долазимо до такмичења која ће дионица аутопута бити најскупља - истиче СДС-ов Давор Шешић.

Министар саобраћаја и веза Републике Српске Неђо Трнинић демантује тврдње Шешића.

- То није тачно. Ради се о најефтинијем аутопуту у окружењу - наглашава Трнинић.

Концесија је на 30 година, а планиран годишњи прилив од путарина око 60 милиона КМ. Тај је уговор, тврде у СДС-у, неповољан јер ће разлику до тог износа надокнадити Република Српска.

- Ако узмемо постојеће дионице и да је наплативост седам до десет милиона КМ годишње, долазимо до податка да ће Влада издвајати сваке године 50 милиона КМ - каже Шешић.

Душан Топић, директор ЈП Аутопутеви Републике Српске, појашњава како ће Српска сервисирати обавезе.

- На почетку неће бити довољно, а послије ће бити више него довољно. У почетку, да не оптерећујемо уговор, рекли смо да ћемо финансирати из буџета, међутим, имамо и резерве у акцизама - каже Топић.

Из СДС-а траже да им Влада да на увид детаље концесионог уговора за аутопут Бањалука-Приједор.

У Министарству саобраћаја питају који уговор, с обзиром да је, како каже министар Трнинић, потписан само споразум.

Након завршетка комплетне дионице Аутопута “9. јануар” од Бањалуке до Добоја наредног мјесеца, Република Српска имаће 105 километара аутопутева. У Влади подсјећају да се у ове инфраструктурне пројекте озбиљно кренуло од 2007. године. Питају опозицију зашто није изграђен ни километар док су они били на власти.

СДС-ов Давор Шешић тврди да је то неисплативо и да исплативост уопште није оправдана.

- Ако смо смањили број жртава у саобраћају, то се може узети као исплативо - каже Топић.

У СДС-у тврде да ће због аутопута на губитку бити Жељезнице, јер сматрају да руда неће бити вожена пругом. У Влади кажу да то није тачно и да теретни возови неће имати мање посла.

Аутопут Бањалука-Сплит преко Млиништа, кажу у Влади, за сада је у другом плану, јер већ осам мјесеци чекају да Савјет министара потпише писмо намјере које траже кинески партнери.© Глас Српске 2012 ISSN 2303-7385 | Импресум | Маркетинг | Контакт | Латиница | Ћирилица