Vlada Srpske u obnovu bolnice uložila gotovo 900.000 KM

Ratomir Mijanović
Vlada Srpske u obnovu bolnice uložila gotovo 900.000 KM

Trebinje - Ministarka za prostorno uređenje, građevinarstvo i ekologiju RS Srebrenka Golić rekla je da je Vlada Srpske uložila gotovo 900.000 KM u rekonstrukciju Bolnice u Trebinju dodavši da su to prva ulaganja u obnovu ove zdravstvene ustanove u posljednjih više od pet decenija, od kada je počela da radi.

Golićeva je tokom jučerašnje posjete trebinjskoj Bolnici, čija je rekonstrukcija u toku, navela da su ova ulaganja poklon Vlade Srpske gradu Trebinju. Ona je istakla da nakon obnove krova i fasade i postavljanja novih otvora u prvoj fazi, slijedi druga faza koja podrazumijeva novi način grijanja ovog objekta.

- Druga faza je instaliranje toplotnih pumpi, potpuno drugi i znatno skuplji sistem grijanja, za koje je Ministarstvo uspjelo da obezbijedi 50 odsto bespovratnih sredstava, a ostatak novca izdvojiće grad Trebinje - navela je Golićeva.

Ona je istakla da je Ministarstvo iznijelo projekat energetske efikasnosti za cijelu BiH u ukupnom iznosu od 17,3 miliona dolara bespovratnih sredstava, ali pod uslovom da po pola iznosa ide u Republiku Srpsku i FBiH, odnosno da ne bude dosadašnji odnos 40 prema 60 u korist FBiH.

- Taj novac će se sa kofinansiranjem lokalnih zajednica i Vlade RS trošiti isključivo za rekonstrukciju i energetsko opremanje svih javnih objekata, ne samo školskih i zdravstvenih - rekla je Golićeva.

Rekonstrukcija trebinjske Bolnice počela je 1. juna, a završetak radova, u koje će u okviru dvije faze biti uloženo ukupno 1,4 miliona KM, planiran je u martu naredne godine.

Direktor Bolnice Vaso Mijanović zahvalio je Vladi Srpske i gradu Trebinju za izdvojena sredstva, te podsjetio da su radovi u vezi sa projektom energetske efikasnosti počeli 1. juna i da će prva faza biti završena u decembru, a druga u martu naredne godine.

- Vlada RS je prepoznala značaj ulaganja u zdravstvo - naveo je Mijanović i podsjetio da prva faza u vrijednosti od 800.000 KM obuhvata gradnju krova, otvora i obnavljanje fasade.

On je istakao da će u drugoj fazi, koja će koštati oko 600.000 KM, Bolnica dobiti sistem grijanja i hlađenja i mašinske instalacije i solarne panele za grijanje vode.

Gradonačelnik Trebinja Luka Petrović rekao je da je gradska vlast uspostavila snažan kontakt sa Vladom Srpske sa kojom će zajedno realizovati nekoliko projekata, poput rekonstrukcije zgrade trebinjske Bolnice.

- Dobrom komunikacijom i saradnjom sa Vladom mnoge stvari u lokalnim zajednicama se mogu unaprijediti - naveo je on.

Podsjetio je da je grad Trebinje kandidovao i izgradnju reciklažnog centra na gradskoj deponiji Obodina.

- Želimo da Trebinje bude čisto, a ne zapušteno, neosvijetljeno i prljavo kao prethodnih godina - rekao je Petrović i dodao da je projektna dokumentacija dostavljena resornom ministarstvu da razmotri finansijsku konstrukciju, kako bi ovo pitanje bilo trajno riješeno.

Otpadne vode

Srebrenka Golić je prije posjete Bolnici razgovarala sa rukovodstvom grada, a prisustvovala je i potpisivanju ugovora za projekat "Rehabilitacija postrojenja za prečišćavanje otpadnih voda u Trebinju".

Vrijednost ugovora je 1,665 miliona evra, od čega je milion evra grant Švedske agencije za međunarodni razvoj i saradnju (SIDA), a ostatak su kreditna sredstva Evropske investicione banke (EIB).

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana