Vlada Srpske traži imovinu, koju je prodala opština Istočni Stari Grad

Goran Maunaga
Vlada Srpske traži imovinu, koju je prodala opština Istočni Stari Grad

Banjaluka - Direktor Službe za zajedničke poslove Vlade RS Goran Maričić podnio je pravobraniocu RS Danijeli Novaković zahtjev za još jednu provjeru pravnog osnova za prodaju objekata Doma banke i četiri dunuma zemljišta na Trebeviću koje je Vlada poklonila opštini Istočni Stari Grad i za vraćanje te imovine Vladi.

Opština Istočni Stari Grad prodala je privatnoj firmi tu imovinu koju je prethodno besplatno dobila u vlasništvo od Vlade RS da bi razvijala turizam. S obzirom da poklonjena imovina nije iskorišćena u svrhu za koju je bila namijenjena, Vlada je odlučila da pokrene pravu bitku za njeno vraćanje u svoje vlasništvo. Maričić je stoga u ime Vlade zatražio od Pravobranilaštva da provjeri pravni osnov za prodaju imovine. Zamjenik pravobranioca sa sjedištem u Istočnom Sarajevu Slađana Kosmajac ranije je donijela odluku da nema osnova za podizanje tužbe za raskid ili proglašavanje ugovora o prodaji ništavnim, kao ni za eventualnu naknadu štete.

- Tražim da pravobranilac RS analizira tu odluku svog zamjenika u cilju njene izmjene. Treba provjeriti da li su uzete u obzir sve činjenice jer Vlada tu imovinu nije poklonila da bi ona bila otuđena. U ugovoru je navedeno da Vlada poklanja tu imovinu da bi je opština obnovila svojim sredstvima i stavila u funkciju turizma. To nije ispoštovano - kaže Maričić.

U Pravobranilaštvu RS kažu da glavni pravobranilac ima pravo donošenja konačne odluke bez obzira na odluku zamjenika ili pomoćnika. Nakon zahtjeva iz Vlade, glavni pravobranilac će izanalizirati odluku svog zamjenika.

- Pravobranilac ima pravo da uzme predmet od zamjenika, pomoćnika i bilo kog referenta i da ga riješi sam. Njegova odluka je posljednja i tako će biti i u ovom predmetu. Ako utvrdimo da je došlo do otuđenja imovine, onda je to prevara jer je u zabludu doveden davalac poklona. U tom slučaju poklon mora biti vraćen davaocu - rekli su u Pravobranilaštvu.

"Glas Srpske" je nedavno objavio da je imovinu u selu Brus, koja je nekada pripadala ugašenoj Privrednoj banci Srpsko Sarajevo, opština Istočni Stari Grad u septembru prošle godine dobila na poklon od Vlade. Vlada je prihvatila zahtjev načelnika opštine Istočni Stari Grad Boje Gašanovića, koji je zatražio pomenutu imovinu uz obrazloženje da je opština spremna da objekat preuzme, uloži novac u njegovu adaptaciju i zaposli ljude. Vlada je na prijedlog Službe za zajedničke poslove donijela odluku o prenosu prava i svojine na opštinu u svrhu razvoja turizma.

Samo mjesec kasnije, 16. oktobra, Skupština opštine Istočni Stari Grad donijela je odluku o prodaji tih nekretnina, a Gašanović već 31. oktobra raspisao oglas za prodaju putem usmene licitacije, a ove godine je imovina dobila novog vlasnika.

Tajni kupac

Zemljište i objekat prodati su ove godine, ali niko nije mogao ili želio da kaže kada je to tačno učinjeno, kolika je bila cijena i ko je kupac.

Prema nezvaničnim informacijama, imovinu je kupila firma bliska SDS-u čiji je funkcioner i načelnik Bojo Gašanović.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana