Влада Српске не прихвата механизам координације од 26. јануара

Срна
Влада Српске не прихвата механизам координације од 26. јануара

Бањалука - Влада Републике Српске донијела је данас закључак да не прихвата Одлуку о систему координације процеса европских интеграција у БиХ коју је Савјет министара БиХ усвојио 26. јануара и захтијева од Савјета министара да је стави ван снаге.

Влада Српске сматра да је неопходно да се о спорном дјеловању Савјета министара, као и о Одлуци о систему координације изјасни Народна скупштина Републике Српске.

Влада је обавезала све представнике Владе Српске и других републичких органа управе да не учествују у активностима у вези са реализацијом Одлуке о систему координације, док се Народна скупштина не одреди о овим питањима.

У саопштењу Владе се наводи да је данас на сједници усвојена "Информација о Одлуци о систему координације процеса европских интеграција у БиХ коју је Савјет министара усвојио 26. јануара 2016. године".

Влада је закључила да се Одлуком о систему координације од 26. јануара - умјесто договореног техничког и терминолошког прилагођавања Одлуке о систему координације из 2013. године чињеници да је 1. јуна 2015. године на снагу ступио "Споразум о стабилизацији и придруживању између европских заједница и њихових држава чланица, с једне стране, те БиХ, с друге" - врше суштинске измјене у договореној структури система координације, тијелима која су њим обухваћена, њиховом саставу, начину именовања њихових чланова, те по питању њиховог предсједавања.

Влада категорички осуђује начин на који је Савјет министара усвојио Приједлог одлуке о систему координације у процесу европских интеграција у БиХ 26. јануара, доводећи у заблуду представнике ентитетских институција, јавност у БиХ, те представнике међународне заједнице и, посебно, Европске уније.

Влада сматра да је таквим дјеловањем Савјета министара причињена озбиљна штета не само Републици Српској, већ и цијелој БиХ и њеном даљем напретку у процесу приближавања Европској унији.

Још једном истичући пуну подршку стварању свих неопходних, објективних претпоставки за даље кретање БиХ у процесу европских интеграција, Влада Српске захтијева од Савјета министара да Одлуку усвојену 26. јануара стави ван снаге, те да се кроз преговарачки процес, у којем би учествовали представници свих нивоа власти у БиХ, утврђени систем координације из 2013. године у најкраћем могућем року технички и терминолошки прилагоди ступању на снагу Споразума о стабилизацији и придруживању.

На сједници је обавезан Генерални секретаријат Владе Српске да Информацију о Одлуци о систему координације процеса европских интеграција у БиХ коју је Савјет министара усвојио 26. јануара прослиједи Народној скупштини Српске на разматрање.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана