Vlada Srbije dala garancije za privremeno puštanje Mladića Vlada

Vlada Srbije dala garancije za privremeno puštanje Mladića Vlada 06.10.2017 06:44 | Agencije

Beograd - Vlada Srbije je dala garancije za privremeno puštanje na slobodu Ratka Mladića iz pritvora Haškog tribunala radi liječenja, potvrdila je Nela Kuburović, ministarka pravde Srbije.

"Nije prvi put da Vlada Srbije daje garancije za nekog radi lečenja, a Vlada je to i do sada činila", rekla je ministarka pravde za Radio televiziju Srbije (RTS).

Mladić je optužen za genocid, zločine protiv čovječnosti i kršenje zakona i običaja rata tokom rata u Bosni i Hercegovini, a u pritvoru Haškog tribunala je od 2011. godine, kada je uhapšen u Srbiji poslije 15 godina skrivanja.

Mladićev pravni zastupnik, advokat Branko Lazić rekao je prije dva dana agenciji Beta da su Mladićevi branioci dobili garancije, i da očekuju da dobiju ljekarsku dokumentaciju klijenta iz Pritvorske jedinice Haškog tribunala, što su tražili prije devet mjeseci.

Haški tribunal je u srijedu saopštio da je, suprotno tvrdnjama odbrane Mladića, i optuženiku i njegovim braniocima dostavio cjelokupnu medicinsku dokumentaciju o bolesti i liječenju kojem je on podvrgnut u sudskom pritvoru i bolnicama u Hagu.

Krajem septembra, Mladićeva odbrana je sudu uputila hitan zahtjev da joj se dostavi sveobuhvatan medicinski dosije generala.

 Sekretarijat Tribunala, u odgovoru na taj zahtjev, precizirao je da je februara ove godine cijeli Mladićev medicinski dosije od "četiri registratora" dostavio, u dva primjerka, i Mladiću i njegovim braniocima.© Glas Srpske 2012 ISSN 2303-7385 | Impresum | Marketing | Kontakt | Latinica | Ćirilica