Влада Словенија смијенила војни врх због пада на тесту НАТО

Срна
Влада Словенија смијенила војни врх због пада на тесту НАТО

Љубљана - Након што је прошлоседмична евалуација НАТО савеза показала да елитна 72. бригада словеначке војске није борбено спремна за оперативне задаће, Влада Словеније је данас одлучила да смијени војни врх, али министарка одбране Андреја Катич, којој су због скандала такође биле упућене критике, остаје на свом мјесту.

Предсједник Владе Миро Церар обавијестио је јавност након редовне сједнице владе да је смијењен начелник главног стожера у војсци Андреј Остерман, а на његово мјесто постављен Ален Гедер, његов досадашњи замјеник, али је критике упутио и војном врху и министарки.

"Очигледно је да се у војсци догађају ствари које ни главни стожер ни министарка немају под контролом", казао је Церар на конференцији за новинаре, додавши да ће министарка до краја мандата владе задржати свој положај, али да му у року од мјесец дана мора реферирати о мјерама које је предузела да се оперативна способност елитног дијела војске поправи, како се слични скандали убудуће не би догађали.

Батаљонска скупина словеначке војске прошлог седмице имала је вјежбу у склопу евалуације способности за оперативно дјеловање на терену према НАТО стандардима, али није задовољила критеријуме, што је изазвало скандал у јавности и стручним војним круговима.

Министарка се бранила да је о свему сазнала из медија и да о томе да ће бити одржава евалуацијска вјежба није нити знала, за што је окривила главни стожер.

На критике да је лоша спремност батаљона, који се у задњих годину и по дана припремао за будуће оперативно дјеловање по највишим стандардима и на страним полигонима, крива и лоша опремљеност војске, флуктуација бољег кадра те мале плате војника и официра, што се чуло из синдиката војника, одазвао се и премијер Миро Церар, устврдивши да је његова влада учинила све да се то стање поправи.

Церар је чак алудирао да је у том смислу дошло и до саботаже на евалуацијској вјежби.

"Претпостављам да је до слабе оцјене дошло и зато да се наша војска намјерно понизи", казао је Церар.

Још у сриједу је на скандал у војсци реаговао и предсједник државе Борут Пахор, затраживши да га се убудуће о свим припремама и стању у војним редовима редовно информише.

Пахор је задње двије године доста резервисано оцјењивао спремност војске, незадовољан њеним годишњим извјештајима, те говорио да она у садашњем стању и с постојећим капацитетима не би могла рјешавати критичне ситуације ни у случају већих елементарних несрећа, а камоли криза или међународних конфликата, што су му знали замјерати као претјеривање.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана