Влада Републике Српске: Звиздић изнио низ неистина о систему координације

РТРС
Влада Републике Српске: Звиздић изнио низ неистина о систему координације

Бањалука - Предсједавајући Савјета министара данас је изнио низ неистина о питању новог Приједлога одлуке о систему координације процеса европских интеграција у БиХ, коју је Савјет министара, као каква група илегалаца током Другог свјетског рата, усвојио на, како рече предсједавајући, Посебној сједници 26. јануара 2016. године.

Питање је да ли би се и данас поштовани предсједавајући, огласио о овом питању, да објављивање спорне одлуке у Службеном гласнику БиХ није привукло пажњу медија.

Ако постоји општа сагласност у БиХ о питању рјешења које су осмислили експерти из Савјета министара и која су садржана у Одлуци, није јасна потреба чувања овог документа од очију јавности. Но, већи је проблем што предсједавајући Звиздић заборавља да је састанку који помиње, а који је одржан у Бањалуци, у суботу, 30. јануара 2016. године, дакле неколико дана након што је Савјет министара тајно усвојио спорни приједлог одлуке, присуствовало више људи и да је, самим тим, истину веома тешко сакрити, наводи се  у саопштењу Владе Републике Српске.

Вјероватно предсједавајући Звиздић покушава закамуфлирати ноторну чињеницу да је Савјет министара спорни приједлог одлуке усвојио 26. јануара, а да је састанак на којем је договорено да ентитетске владе, односно, у конкретном случају, Влада Републике Српске, исти разматра и своје коментаре достави Кабинету предсједавајућег Савјета министара, одржан 30. јануара 2016. године.

Другим ријечима, наводи Влада Српске, предсједавајући Звиздић  све учеснике састанка, укључујући и два ентитетска премијера, довео је у заблуду, договарајући коначне консултације о Приједлогу одлуке у наредним данима, при томе скривајући чињеницу да је Савјет министара исти тај Приједлог одлуке већ усвојио. Дакле, предсједавајући Звиздић  од Владе Републике Српске тражио је мишљење и коментаре, иако никада није искрено имао намјеру да се са Владом Републике Српске о овом питању и консултује.

Но, и осим тога, у складу са договором са састанка од 30. јануара 2016. године, у Влади Републике Српске направљена је анализа спорног приједлога одлуке, те су коментари на све појединачне његове чланове шефу Кабинета предсједавајућег Савјета министара, као и неким другим институцијама на нивоу БиХ, достављени неколико дана касније.

Ако постоји сагласност о којој говори предсједавајући Звиздић и ако су ентитетски премијери били упознати са Приједлогом одлуке прије састанка у Бањалуци, онда није постојала потреба да се договара израда коментара и мишљења на Приједлог одлуке, те њихово достављање у Кабинет предсједавајућег, како је и учињено на састанку у Бањалуци.

Дакле, два су проблема. Један се односи на начин на који је Приједлог одлуке усвојио Савјета министара и који је, у најмању руку, сраман, а други је њен садржај, који је, гледано из угла позиције, надлежности и аутономности Републике Српске, више него упитан; наводи се у саопштењу Владе Републике Српске.

Нажалост, овим потезом, вјероватно у покушају да одоговори на изазов неумитног приближавања самонаметнутог датума подношења апликације, Савјет министара не само да није испунио један од услова да би она била оцијењена као кредибилна, већ је, у суштини, учинио "медвеђу услугу" свима у БиХ и вратио читав процес неколико корака назад.

Влада Републике Српске пуним капацитетом подржава европски пут БиХ, уз поштовање уставних надлежности свих нивоа власти, компетенција и професионалног дигнитета њихових институција. Међутим, сасвим сигурно је да Влада неће пристајати да је било ко, па био то и предсједавајући Савјета министара, уз све дужно поштовање, злоупотребљава на овакав начин, те обмањује јавност и званичнике Европске уније.

У том смислу, Одлуку којом се предсједавајући хвали, може слободно окачити као значку на ревер, али она за институције Републике Српске не значи апсолутно ништа.

Поразније од данашњег иступа предсједавајућег Савјета министара јесте понашање представника из Републике Српске у Савјету министара који, прије него што су дигли руку за овакву одлуку, нису поставили елементарно питање да ли уопште постоји сагласност свих у БиХ о овом питању из чега произилази или да је предсједавајући Савјета министара обмануо и представнике из Републике Српске у Савјету министара или да представници из Републике Српске не брину за очување надлежности и уставне позиције Републике Српске, већ искључиво проводе политичку агенду Бакира Изетбеговића, наведено је у саопштењу Владе Републике Српске.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана