Vlada RS povukla tačku o osiguranjima dok se ne utvrdi gdje je potrošeno 2, 5 miliona KM

nezavisne.com
Vlada RS povukla tačku o osiguranjima dok se ne utvrdi gdje je potrošeno 2, 5 miliona KM

Banjaluka - Vlada Republike Srpske je usred skupštinske rasprave povukla Prijedlog zakona o izmjenama i dopunama Zakona o obaveznim osiguranjima u saobraćaju.

Podsjećanja radi, u pomenutom zakonu je predloženo da se osiguravajuća društva, koja od 2015. godine uplaćuju po jedan odsto godišnje od osiguravajuće premije na ime javnih prihoda RS, obavežu da premiju nastave da uplaćuju još tri godine, nakon što sadašnje uplate isteknu do kraja 2018. godine.

Naime, nakon žučne skupštinske polemike poslanici opozicije zatražili su informaciju u koje namjene su utrošena 2,5 miliona do sada uplaćenih, i ustvrdili da novac nije otišao u svrhu bezbjednosti saobraćaja već kao podjela partijskog plijena.

Radovan Višković, predsjednik Kluba SNSD-a, saglasio se s primjedbama da se od predlagača prvo zatraži da se obrazlože do sada utrošena sredstva, i u koje namjene će se dalje koristiti, pa da se nakon toga dokument vrati u skupštinsku proceduru po redovnom postupku.

On je podsjetio da sadašnja rješenja ističu tek u oktobru, te da ima do tada vremena da se skupštini dostave sve informacija.

Zoran Tegeltija, ministar finansija RS, u ime Predlagača, saglasio se s tim, i povukao dokument s skupštinske rasprave, nakon čega je Sonja Karadžić Jovičević, predsjedavajuća parlamentom, zamolila poslanike koji su se prijavili za raspravu da se isključe, i otvorila narednu tačku.

Miladin Stanić, poslanik SDS-a, čestitao je SNSD-u što je zatražio povlačenje tačke o osiguranjima uz riječi da su u “SNSD-u konačno shvatili da DNS drpa”, na šta je Spomenka Stevanović, predsjednica Kluba DNS-a, reagovala riječima da poslanicima ne pristoji da se na takav način razgovara.

Rekla je da je od Agencije za bankarstvo dobila tabelu s tačnim utroškom sredstava.

“Nikakvog drpanja nije bilo. U tabeli je precizno u fening navedeno u šta su utrošena sredstva i u šta se planiraju utrošiti, ali sam u potpunosti na fonu stava opozicije i pozicije da je tabela trebala da bude podijeljena svim poslanicima i zato smo se i složili da se tačka povuče i da ide u narednom periodu u formi nacrta”, rekla je ona.

Zdravko Krsmanović, poslanik NDP-a, je rekao da je Višković izveo “mađioničarski trik” jer su shvatili da Agencija za bezbjednost saobraćaja ničemu ne služi, pa su se povlačenjem tačke elegantno izvukli iz nezgodne situacije.

Višković je rekao da ovih jedan odsto ne ide iz džepa građana, već da je to trošak osiguravajućih društava, zbog čega su se razumljivo pobunili.

“Polise osiguranja neće pojeftiniti, to je trošak osiguravajućih društava. Saobraćaj je moj fah, ja sam sve završio iz te oblasti. I ja i gospođa Stevanović smo vam rekli zašto smo povukli tačku i ne treba sad da se vraćamo i govorimo o nečemu što nema veze”, rekao je Višković.

Nedeljko Glamočak, poslanik SDS-a, tvrdi da je polisa zbog ovog nameta poskupila, i zapitao zašto nakon njenog ukidanja polisa ne bi mogla pojeftiniti.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana