Влада РС осудила терористички напад у Зворнику и позвала на мир и толеранцију

Срна
Влада РС осудила терористички напад у Зворнику и позвала на мир и толеранцију

Бањалука - Влада Републике Српске осудила је терористички напад у Зворнику у којем је убијен један полицајац, а два рањена, те позвала на мир и толеранцију, изјавила је предсједник Владе Жељка Цвијановић.

Цвијановићева је навела да Влада позива грађане да се уздрже од ширења дезинформација, панике и свега онога што би могло додатно да искомпликује и отежа ситуацију, укључујући и комуникацију путем друштвених мрежа.

“Влада очекује пуну сарадњу - од медија и свих актера у друштву - да бисмо остали на овом задатку сви заједно. Влада позива на потпуну сарадњу свих институција и грађана са истражним органима како би се што прије утврдило да ли је ријеч о појединачном или организованом терористичком акту”, рекла је Цвијановићева на конференцији за новинаре у Бањалуци након сједнице Владе Српске.

Цвијановићева је навела да Влада подржава иницијативу предсједника Републике Српске Милорада Додика да данас буде одржан састанак са представницима из Српске у заједничким органима у БиХ, а на којем би, осим ње, присуствовали предсједник Народне скупштине Републике Српске Недељко Чубриловић и министар унутрашњих послова Драган Лукач.

Она је истакла да је МУП Српске већ предузео одређене оперативне активности, којима Влада даје пуну подршку, те захтијева потпуну укљученост МУП-а у свим активностима на расвјетљавању овог дјела и спречавању оваквих дјела у будућности, али и изради одговарајуће анализе која показује гдје се Српска налази и шта су могући ризици.

“Наравно да је битно у будућности да се види и још више да се бавимо питањем и да ли постоји одређена логистичка, да ли постоји политичка или нека друга подршка ако у БиХ имамо ситуацију да имамо одређене екстремне ситуације попут ове коју смо квалификовали сви који су се данас огласили као терористички напад, знајући да живимо под одређеним пријетњама које јесу глобалног карактера, али сигурно суочени са одређеним стварима које су везане не тако давно за нашу прошлост”, рекла је Цвијановићева.

Премијер Српске је поновила да Влада очекује потпуну сарадњу свих институција, да сви буду на истом задатку и предано раде у складу са својим надлежностима на обезбјеђивању боље безбједносне и сваке друге ситуације у БиХ.

Чубриловић: Пуно повјерење у полицију Српске

Предсједник Народне скупштине Републике Српске Недељко Чубриловић изразио је наду да ће полиција Српске, када је ријеч о терористичком нападу у Зворнику, у даљем поступку знати да одреагује на прави начин и истакао да има пуно повјерење у њу, што не може рећи за друге полицијске структуре у БиХ.
“То ће се у будућности морати рјешавати на други начин, уз много више повјерења и сарадње, прије свега међу народима”, рекао је Чубриловић на конференцији за новинаре након ванредне сједнице Владе Српске.

Он је поновио да терористички напад у Зворнику представља напад на институције Републике Српске и Српску, те да безбједносне структуре БиХ или нису дорасле задатку или се не баве правим послом.

“Догађаји у Бугојну, Сарајеву и неким другим мјестима у БиХ изгледа да нису били довољна опомена безбједносним структурама БиХ да одреагују на прави начин и због тога нам се десио овај немио догађај”, рекао је Чубриловић.

Он је похвалио полицајце који су се у тренутку напада нашли у станици, јер је с обзиром на чињеницу да је тада била смјена, могло да дође до много већих жртава.

“Нажалост, жртве су огромне, изгубљен је један живот, два човјека су повријеђена и то је тежак ударац свима нама”, рекао је Чубриловић.

Он је оцијенио да ће ово бити тешка ноћ и за Србе и Бошњаке на подручју Зворника, али да ће полиција сигурно знати да одговори на адекватан начин и даће подршку грађанима да ноћ проведу мирно.

“Из тог разлога, органи власти Републике Српске знаће да пруже адекватну подршку. Влада Српске зна шта треба да уради и како да одговори на овај и будуће догађаје”, поручио је Чубриловић.

Он је рекао да не треба падати у панику и користити тешке ријечи, јер ноћас није лако ни Бошњацима, ни Србима, ни Хрватима.

Предсједник РС Милорад Додик рекао је да жали за изгубљеним животима. Оно је додао да је нападач очигледно рачунао на то да неће остати жив, али да је убијени полицајац био недужан.

“Полиција је успоставила контролу. Волио бих да је то био индивидуалан чин, али чујемо да је нападач био обучен. Жао ми је младих индоктринираних људи. Овај атак на РС је уједно атак на причу о безбједности”, навео је Додик.

“Добили смо циркуларрно писмо у којем се тврди да ће се на територији БиХ некад и негдје догодити терористички напад. Јасно је да је то фарса. Тражићу да се са тог писма скине ознака тајности па макар и сам одговарао за то”, закључио је Додик.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана