Vlada RS: Spriječiti donošenje izmjena zakona o odbrani BiH

Srna
Vlada RS: Spriječiti donošenje izmjena zakona o odbrani BiH

Banjaluka - Vlada Republike Srpske nije saglasna sa bilo kakvim izmjenama Zakona o odbrani BiH koje bi proširivale nadležnost Ministarstva odbrane BiH u oblasti bezbjednosno-obavještajnih poslova.

Vlada Srpske traži od predstavnika Srpske u institucijama BiH da spriječe donošenje izmjena i dopuna Zakona o odbrani BiH u dijelu koji se odnosi na bezbjednosno-obavještajne poslove, navodi se u "Informaciji o pokretanju procedure za izradu prijedloga o izmjeni i dopuni Zakona o odbrani BiH - vojnoobavještajni poslovi", koja je usvojena na današnjoj sjednici.


Ministarstvo za ekonomske odnose i regionalnu saradnju Republike Srpske zaduženo je da ovaj zaključak dostavi članu Predsjedništva BiH iz Republike Srpske, te predstavnicima Srpske u Savjetu ministara i Parlamentarnoj skupštini BiH, saopšteno je iz Biroa Vlade za odnose sa javnošću.

Vlada Republike Srpske utvrdila je i Prijedlog zakona o dopunama Zakona o zdravstvenom osiguranju, po hitnom postupku, s ciljem uvođenja integrisanog zdravstevnog informacionog sistema u Srpskoj, koje je propisano Zakonom o zdravstvenoj zaštiti.

Za uvođenje integrisanog zdravstevnog informacionog sistema u Srpskoj zadužen je Fond zdravstvenog osiguranja Republike Srpske.

"Razlozi za dopune ovog zakona nalaze se i u potrebi boljeg planiranja, efikasnijeg upravljanja sistemom zdravstvene zaštite, prikupljanju, obradi i bezbjednosti podataka u vezi sa zdravstvenim stanjem stanovništva i funkcionisanjem zdravstvene službe", navodi se u saopštenju.

Vlada Republike Srpske utvrdila je Nacrt zakona o izmjenama i dopunama Zakona o zaštiti vazduha.

Izmjenama i dopunama Zakona o zaštiti vazduha pristupilo se imajući u vidu da je BiH potpisnica brojnih međunarodnih ugovora i Konvencija koje se odnose na zaštitu vazduha.

S tim u vezi je bilo potrebno uspostaviti sistem prikupljanja podataka o kvalitetu vazduha u Republici Srpskoj i izradu inventara radi izvještavanja nadležnih tijela u skladu sa preuzetim međunarodnim obavezama.
 

Usvojeni elektroenergetski bilansi "Elektroprivrede Srpske"

 Vlada Republike Srpske usvojila je danas elektroenergetske bilanse preduzeća "Elektroprivreda Republike Srpske" za 2017. godinu i za period 2017-2019. godina.
Planirana proizvodnja električne energije na nivou "Elektroprivrede Republike Srpske" za 2017. godinu iznosi 5.366,10 gigavat-časova, što je na nivou plana proizvodnje za ovu godinu.

Od toga će u termoelektranama biti proizvedeno 3.020,00 gigavat-časova, dok će u hidroelektranama i u malim elektranama koje su u vlasništvu "Elektroprivrede Republike Srpske" biti proizvedeno 2.436,10 gigavat-časova.

Planirana proizvodnja električne energije u 2018. godini iznosiće 5.340,98 gigavat-časova, dok se u 2019. godini očekuje proizvodnja 5.600,70 gigavat- časova električne energije, saopšteno je iz Biroa Vlade Srpske za odnose sa javnošću.

Elektroenergetski bilans, koji je Vlada Srpske usvojila u funkciji Skupštine akcionara, bazira se na tehničkim normama i utvrđenim tehničkim kriterijumima za planiranje proizvodnje i potrošnje električne energije i stabilnog rada elektroenergetskog sistema.

Vlada Srpske zaključila je da za narednu sjednicu budu pripremljene detaljne informacije o svim aspektima poslovanja Vazduhoplovnog zavoda "Orao" iz Bijeljine i potrebi kadrovskog restrukturisanja uzimajući u obzir značaj Zavoda za industrijski sektor u Srpskoj.

Na današnjoj sjednici razmatrana je informacija o stanju u Vazduhoplovnom zavodu "Orao".

Vlada Republike Srpske usvojila je informaciju o stanju na ergeli "Borike" iz Rogatice, te zadužila Ministarstvo poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede da u saradnji sa preduzećem "Šume Republike Srpske" realizuju aktivnosti koje podrazumijevaju očuvanje i zaštitu dvije autohtone vrste konja.

Usvojena je i informacija o inicijativi za izradu hidro-master plana za zapadni Balkan, koji će identifikovati mogućnosti za izgradnju novih hidroelektrana u zemljama regiona i mogućnosti rehabilitacije i ponovnog osposobljavanja postojećih kapaciteta.

"U proces će biti uključene resorno nadležne institucije iz svih država, a polaznu osnovu u izradi master plana predstavlja analiza postojećih strategija i prikupljanje informacija od suštinskog značaja za koherentan, realističan, održiv i efikasan razvoj hidroenergije", navodi se u saopštenju.

Predviđeno je da u izradu master plana, osim nadležnih institucija, budu uključene i organizacije civilnog društva koje aktivno rade na zaštiti životne sredine.

"Master plan će obezbijediti osnovu za donošenje odluka koje bi trebalo da budu usvojene na Samitu o zapadnom Balkanu, koji će se održati sljedeće godine u Italiji", navodi se u saopštenju.

Vlada Srpske je zadužila Ministarstvo za prostorno uređenje, građevinarstvo i ekologiju, Ministarstvo poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede i Ministarstvo industrije, energetike i rudarstva da obezbijede aktivno učešće svojih i predstavnika institucija iz svoje resorne nadležnosti u procesu pripreme hidro-master plana za zapadni Balkan.

Resorna ministarstva su zadužena da sve aktivnosti učešća u procesu pripreme regionalnog hidro-master plana obavljaju isključivo u skladu sa odlukom o ostvarivanju koordinacije republičkih organa uprave u sprovođenju aktivnosti u oblasti evropskih integracija i međunarodne saradnje.

Saudijska donacija od milion evra za povratnike u Srebrenicu

Vlada Republike Srpske donijela je danas odluku o prihvatanju donatorskih sredstava Saudijske Arabije za finansiranje projekta obnove određenog broja kuća povratnika u Srebrenicu i projekta ekonomske podrške, čija ukupna vrijednost iznosi milion evra.
Cilj je doprinos rješavanju problema izbjeglica i raseljenih lica, povratnika, obnovom i rekonstrukcijom određenog broja kuća i ekonomskom podrškom povratku na području Srebrenice, saopšteno je iz Biroa Vlade Srpske za odnose sa javnošću.

Vlada se upoznala i sa informacijom o načinu utroška sredstava za predškolski program pripreme djece pred polazak u školu ove godine u Republici Srpskoj finansiranog sa 239.880 KM, koje je obezbijedila Vlada Srpske.

U predškolski program za djecu u godini pred polazak u školu ove godine bilo je uključeno 4.478 ili 43,9 odsto od ukupnog broja djece koja su u septembru krenula u prvi razred, i taj procenat je veći od prošlogodišnjeg, koji je iznosio 37 odsto.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana