Vlada RS: Mektićevi prijedlozi neustavni i nezakoniti

Ž. D.
Vlada RS: Mektićevi prijedlozi neustavni i nezakoniti

Banjaluka - Vlada RS odbacila je na jučerašnjoj sjednici prijedlog odluke Ministarstva bezbjednosti BiH o uspostavljanju koordinacionog tijela za borbu protiv terorizma u BiH, jer je njom predviđen niz neustavnih i nezakonitih rješenja.

- Formiranje ovog tijela dovelo bi do ozbiljnog narušavanja postojećih modela koordinacije i saradnje između policijskih i bezbjednosnih agencija u BiH koji su definisani zakonom - saopšteno je iz Vlade.

U Vladi su dodali da koordinaciono tijelo nije koncipirano kao savjetodavno, već kao tijelo kojem se primarno posredstvom operativne grupe u njegovom sastavu daju nadležnosti da sprovodi operativne mjere i radnje.

- Ovakva rješenja su neustavna i nezakonita. Neprihvatljiva su i rješenja kojima se predviđa politička funkcija koordinacionog tijela. Vlada smatra neustavnim i nezakonitim jačanje nadležnosti Tužilaštva BiH kako je predviđeno prijedlogom odluke - naveli su u Vladi.

Od ministara iz RS u Savjetu ministara BiH zatraženo je da ne podrže predloženu odluku i da insistiraju na sprovođenju i unapređenju borbe protiv terorizma isključivo u okviru postojećih institucija i agencija.

- Vlada podržava koordinisano institucionalno djelovanje s ciljem jačanja borbe protiv terorizma i svih drugih bezbjednosnih izazova po BiH koje se realizuje isključivo u skladu sa ustavnim nadležnostima, te izražava zabrinutost zbog zastoja u radu Grupe za borbu protiv terorizma - istakli su u Vladi RS.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana