Влада РС: Мектићеви приједлози неуставни и незаконити

Ж. Д.
Влада РС: Мектићеви приједлози неуставни и незаконити

Бањалука - Влада РС одбацила је на јучерашњој сједници приједлог одлуке Министарства безбједности БиХ о успостављању координационог тијела за борбу против тероризма у БиХ, јер је њом предвиђен низ неуставних и незаконитих рјешења.

- Формирање овог тијела довело би до озбиљног нарушавања постојећих модела координације и сарадње између полицијских и безбједносних агенција у БиХ који су дефинисани законом - саопштено је из Владе.

У Влади су додали да координационо тијело није конципирано као савјетодавно, већ као тијело којем се примарно посредством оперативне групе у његовом саставу дају надлежности да спроводи оперативне мјере и радње.

- Оваква рјешења су неуставна и незаконита. Неприхватљива су и рјешења којима се предвиђа политичка функција координационог тијела. Влада сматра неуставним и незаконитим јачање надлежности Тужилаштва БиХ како је предвиђено приједлогом одлуке - навели су у Влади.

Од министара из РС у Савјету министара БиХ затражено је да не подрже предложену одлуку и да инсистирају на спровођењу и унапређењу борбе против тероризма искључиво у оквиру постојећих институција и агенција.

- Влада подржава координисано институционално дјеловање с циљем јачања борбе против тероризма и свих других безбједносних изазова по БиХ које се реализује искључиво у складу са уставним надлежностима, те изражава забринутост због застоја у раду Групе за борбу против тероризма - истакли су у Влади РС.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана