Влада Федерације купује зграду “Енергоинвеста” у Сарајеву

Срна
Влада Федерације купује зграду “Енергоинвеста” у Сарајеву

Сарајево - Влада Федерације БиХ /ФБиХ/ у петак је у Сарајеву донијела одлуку о куповини зграде “Енергоинвеста” у Сарајеву за трајни смјештај Владе.

Рок за достављање понуда истекао је 30. јуна, а на јавни позив пријавила се само фирма “Енергоинвест” која је дала понуду од 54 милиона КМ.


На сједници Федералне владе утврђен је и Нацрт закона о измјенама и допунама Закона о лизингу, с циљем његовог усаглашавања са новим Законом о банкама, Законом о Агенцији за банкарство и Законом о факторингу, односно усаглашавања одредаба које се тичу купопродаје пласмана и надзора.

Новим рјешењима је обухваћено и утврђивање надзора над банкама у случају да пружају услуге финансијског лизинга.

Федерална влада утврдила је, и Парламенту ФБиХ по скраћеном поступку упутила, седам приједлога закона о успостављању градова Грачаница, Високо, Љубушки, Градачац, Чапљина, Сребреник и Живинице, јер су ове садашње општине испуниле услове из Закона о принципима локалне самоуправе у ФБиХ.

Подручје нових седам градова чине сва насељена мјеста која су се према евиденцији Федералног завода за статистику налазила у оквиру ових општина на дан ступања на снагу овог закона, саопштено је из Федералне владе.

Влада ФБиХ донијела је Одлуку којом утврђује да је изградња поддионице од тунела Квањ до Буне на Коридору “Пет-це” у дужини од 5,2 километара од јавног интереса за ФБиХ.

Корисник експропријације некретнина потребних за изградњу овог објекта је “Аутоцесте ФБиХ” Мостар.

Усвојен је Документ оквирног буџета за период од 2019. до 2021. године, који ће бити упућен Парламенту ФБиХ ради информисања и објављен на веб-страници Федералног министарства финансија.

Како је у овом документу наведено домаћа тражња би кроз приватну потрошњу и инвестиције требала бити главни покретач економског раста.

Наводи се и да би повећање укупне економске активности у земљи, уз очекивано повећање индустријске производње и грађевинских радова, броја запослених и прихода од извоза, требало да резултирају повећањем расположивог дохотка и приватне потрошње.

Тако се у овој години у ФБиХ очекује реални раст по стопи од 3,2 одсто, у идућој 3,3 одсто, у 2020. години 3,5 одсто, а у 2021. години раст од 3,8 одсто.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана