Vjetar u leđa Viškoviću

Vedrana Kulaga
Vjetar u leđa Viškoviću

Banjaluka - Prvi krug stranačkih konsultacija o formiranju vlasti u Republici Srpskoj potvrdio je da će skupštinsku većinu činiti SNSD, DNS, SP te Ujedinjena Srpska, čiji su predstavnici podržali kandidaturu Radovana Viškovića za mandatara za sastav nove Vlade RS.

Stranačkim konsultacijama u Palati Republike prethodila je sjednica Izvršnog komiteta SNSD-a nakon oktobarskih izbora, na kojoj je zvanično potvrđeno da je Višković, koji je i potpredsjednik SNSD-a, njihov kandidat za mandatara. Na sjednici je izražena nada da će dio većine biti i NDP i grupa okupljena oko Obrena Petrovića, kojeg je lider SDS-a Vukota Govedarica nedavno isključio iz strane, te da će RS veoma brzo dobiti novu vladu i time dokazati stabilnost u institucionalnom i svakom drugom smislu.

Komitet, u kojem su članovi najviši stranački funkcioneri na čelu sa predsjednikom SNSD-a Miloradom Dodikom, dao je smjernice za razgovore sa koalicionim partnerima, a prva za pregovarački sto sa tom strankom sjela je delegacija SP-a, koju je predvodio lider Petar Đokić, da bi potom uslijedili odvojeni razgovori i sa rukovodstvom DNS-a te Ujedinjene Srpske.

Niko od njih se nije oglašavao poslije razgovora sa vrhom SNSD-a, a zaključke sa tih sastanaka prenosio je portparol najveće stranke Radovan Kovačević.

Kovačević je prenio da SNSD, DNS i SP ostaju u koaliciji u naredne četiri godine i da Višković ima njihovu podršku za sastav nove vlade. Naglasio je da na sastancima nije bilo riječi o podjeli ministarstava, uz naglasak da će razgovori biti nastavljeni.

- Idemo u najjačem mogućem sastavu i u Srpskoj i na nivo BiH - poručio je Kovačević i dodao da je poslije prvog kruga razgovora jasno da će Višković biti novi premijer.

Višković je nakon konsultacija u Palati Republike kazao za “Glas Srpske” da se razgovori nastavljaju danas i to sa delegacijom NDP-a i  okupljenim oko Obrena Petrovića.

- Očekujemo komotnu skupštinsku većinu, koja u ovom momentu ide do 56 poslanika. Poslije konstitutivne sjednice, koja će biti 19. novembra, predsjednica Republike Srpske predlaže mandatara, a nakon toga slijede konsultacije o formiranju vlade. Očekujem da ćemo najkasnije do polovine decembra imati formiranu vladu, da bismo do kraja tog mjeseca mogli ići sa ključnim dokumentima, a to su republički budžet za iduću godinu i program ekonomskih reformi - istakao je Višković i dodao da nisu razgovarali o personalnim rješenjima i resorima u vlasti, ali da jeste bilo riječi o tome koliko kome procentualno pripada.

Predsjednik Ujedinjene Srpske Nenad Stevandić rekao je za “Glas Srpske” nakon sastanka u Palati Republike da za sada nije bilo razgovora o podjeli poziciju u institucijama RS i na nivou BiH.

- Pričali smo o konceptu rada i ciljevima, a o svemu ćemo pričati u idućim danima. Nama je važna stabilna i jaka RS te da imamo pomirenu politiku u Banjaluci i Sarajevu - kazao je Stevandić.

Niko od predstavnika SP-a i DNS-a nije nakon sastanaka odgovarao na telefonske pozive, a sjednica Predsjedništva DNS-a mogla bi da bude održana danas.

Predstavnici parlamentarnih političkih stranaka danas će se naći za istim stolom i u Narodnoj skupštini RS i to na sastanku koji je sazvao aktuelni prvi čovjek parlamenta RS Nedeljko Čubrilović, a s ciljem priprema za konstitutivnu sjednice novog saziva, koja bi trebalo da bude u ponedjeljak.

Analiza

Članovi Izvršnog komiteta SNSD-a juče su analizirali i rezultat stranke na oktobarskim izborima u BiH. Zaključeno je da su ispunjeni zacrtani ciljevi, jer je ostvarena pobjeda na svim nivoima - Milorad Dodik u trci za srpskog člana Predsjedništva BiH i Željka Cvijanović za predsjednika Republike, te najviše mandata za Narodnu skupštinu RS i Predstavnički dom Parlamenta BiH.

- Ostajemo ubjedljivo najveća politička partija u Srpskoj, a nakon formiranja vlasti detaljno ćemo analizirati izborni rezultat u lokalnim odborima - rekao je Radovan Kovačević.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana