Вјерске празнике славе парама из буџета

Жељка Домазет
Вјерске празнике славе парама из буџета

Сарајево - Министарка за људска права и избјеглице БиХ Семиха Боровац (СДА) наставила је стару праксу трошења буџетског новца за ифтар, само што је ове године за те намјене потрошено више него лани.

Осим ње, ту погодност искористио је и њен замјеник Предраг Јовић (СДС), који је за васкршњи пријем потрошио 500 марака из државне касе.

Одлуком од 29. маја ове године коју је потписала Боровчева, а која је у посједу “Гласа Српске”, одобрено је 1.200 марака за репрезентацију поводом ифтара.

- Новац ће се користити за трошкове освјежења и вечере за 31. мај - стоји у документу у којем је наведено да одлука ступа на снагу даном доношења и да ће бити достављена Сектору за опште, правне и финансијско-материјалне послове.

У образложењу те одлуке наведено је да је шефица кабинета затражила израду одлуке о одобравању коришћења репрезентације поводом ифтара у организацији министарке за људска права и избјеглице са званицама.

- С обзиром на то да се ради о оправданим трошковима и да су средства обезбијеђена у буџету за 2018. годину, било је потребно донијети ову одлуку - стоји у образложењу одлуке коју је потписала Семиха Боровац на основу Правилника о коришћењу средстава за репрезентације од 7. новембра 2016. године, који је донесен у њеном мандату.

На основу тог правилника Боровчева је 22. јуна 2017. године одобрила коришћење 750 марака истог тог дана, такође за ифтар који је одржан у њеној организацији. Међутим, апетити гостију тада су били већи него што је одлуком предвиђено, што потврђује рачун Службе за заједничке послове, на којем стоји да је потрошено 824,70 марака.

Према документацији коју посједује “Глас Српске”, ове године и њен замјеник обиљежио је вјерски празник о трошку БиХ.

Одлуком коју је потписала Семиха Боровац 12. априла одобрено је 500 марака за трошкове пријема који њен замјеник организује поводом васкршњих празника.

Јовић је рекао за “Глас Српске” да је обиљежавање Васкрса у институцијама БиХ ове године прошло скромно.

- Први пут је обиљежен Васкрс, а дошли су углавном Бошњаци и Хрвати. Узета су средства само за мезе и пиће и узето је колико треба. Обиљежили смо то скромно и није било ручка - рекао је Јовић.

Посланик СНСД-а Лазар Продановић рекао је да је непримјерено да се за вјерске празнике користе буџетска средства.

- Без обзира на­ то о ком износу је ријеч, посебно када је ријеч о вјерским празницима, министри и њихови замјеници за те намјене треба да користе свој новац, а не новац пореских обвезника. То би исто било када бих ја узео буџетски новац да прославим своју крсну славу. У вријеме када грађани не могу да скрпе крај с крајем користити буџетска средства за обиљежавање вјерских празника је недопустиво. Поготово је недопустиво да то чини Министарство за људска права и избјеглице БиХ када у БиХ још имамо необновљених кућа, колективних центара и свега што БиХ и њене народе чини сиромашнима - рекао је Продановић.

Семиха Боровац се јуче није јављала на телефон.

Расипништво

Да је Семиха Боровац широке руке када је у питању новац из буџета БиХ показује и извјештај Канцеларије за ревизију институција БиХ за прошлу годину у којем се наводи да се у Министарству за људска права и избјеглице учестало прекорачују лимити за телефонске рачуне, али да се та разлика запосленима не одбија од плате. Да расипа новац Боровчева је показала и тиме што је министарство платило 2.600 марака за два мобилна телефона њених сарадника.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана