Vjekoslav Bevanda za Glas Srpske: Uslove EU treba ispuniti i bez predaje aplikacije

Željka Domazet
Vjekoslav Bevanda za Glas Srpske: Uslove EU treba ispuniti i bez predaje aplikacije

Ne mislim da je preuranjeno podnošenje aplikacije za status kandidata BiH za članstvo u EU. Mi svakako moramo izvršavati obaveze i prihvatati tekovine EU. Posao koji se mora uraditi na prilagođavanju Sporazuma o stabilizaciji i pridruživanju sa EU treba početi obavljati, a ne da polemišemo o već utvrđenim standardima.

Rekao je to u intervjuu za "Glas Srpske" zamjenik predsjedavajućeg Savjeta ministara i ministar finansija i trezora BiH Vjekoslav Bevanda.

* GLAS: Uoči predaje zahtjeva BiH za članstvo u EU došlo je do velikog konflikta zbog usvajanja odluke o mehanizmu koordinacije u Savjetu ministara BiH bez usaglašavanja i znanja Vlade RS. Očekujete li da će mehanizam koordinacije funkcionisati s obzirom na to da nije bilo koordinacije ni prilikom usvajanja odluke?

BEVANDA: Aplikacija će sasvim sigurno biti predata u ponedjeljak. To nije samo dobra vijest, nego i pokazatelj našeg jasnog opredjeljenja da zakoračimo ka EU i prihvatimo evropske standarde u svim segmentima života. Što se mehanizma koordinacije tiče to ću komentarisati tek nakon što se o svemu zvanično očituju entitetske vlade koji još nisu dostavile izjašnjenje Savjetu ministara. Dobar dio mandata na čelu Savjeta ministara BiH proveo sam radeći na mehanizmu koordinacije i mislim da je taj posao mogao biti urađen i ranije da smo malo manje robovali sujetama i teorijama zavjere, a da smo se više držali činjeničnog stanja, ustavnih okvira, pa i date riječi. Sada je najbitnije da ne ponavljamo greške iz prošlosti i da krenemo naprijed i iskoristimo evropsku šansu koja je pred nama.

* GLAS: Da li je podnošenje aplikacije preuranjeno jer se još ne zna kako će biti riješeno pitanje prilagođavanja Sporazuma o stabilizaciji i pridruživanju (SSP) sa EU, a nema ni rezultata popisa stanovništva bez kojeg je gotovo nemoguće popuniti upitnik koji će biti dostavljen BiH?

BEVANDA: Ne mislim da je preuranjeno podnošenje aplikacije za EU. Mi svakako moramo završiti prilagođavanje SSP-a i izvršavati obaveze i prihvatati tekovine EU. Posao koji se mora uraditi na prilagođavanju SSP-a treba početi obavljati, a ne da polemišemo o već utvrđenim standardima. Uostalom, zaboravlja se da je spoljna politika u nadležnosti Predsjedništva BiH i da je neophodno imati smjernice i dokumente relevantnih institucija da bi ocjenjivali jedan sporazum s EU. Ne možemo dozvoliti da nas rukovode procjene raznih analitičara, eksperata, pa ni ministara iz sasvim drugih resora. Govorimo o sporazumu koji je na snazi i moramo znati šta su naša prava i obaveze i zato malo odgovornosti ne bi bilo na odmet kada se priča i odlučuje o ovakvim dokumentima.

* GLAS: Da li BiH dovoljno brzo sprovodi reforme sadržane u reformskoj agendi koje su jedan od ključnih uslova na putu ka EU?

BEVANDA: Ponekad su u BiH u modi neke riječi i svakodnevno ih zloupotrebljavaju i političari i novinari, pa i građani. Reforme uopšte, a posebno ove na putu ka EU, su proces i to veoma složen. Taj proces je bolan i on često podrazumijeva i rezove koji nisu popularni, ali samo ako na njih gledamo kratkoročno. Reforme su balast i izvršnoj i zakonodavnoj vlasti,  ali moramo se naučiti da ponesemo taj teret. Čini mi se da smo ovaj proces u BiH pokrenuli s mrtve tačke.

* GLAS: Najviše straha izazvalo je insistiranje na prihvatanju principa tradicionalne trgovine sa Hrvatskom čime bi tržište BiH bilo otvoreno za cijelu EU. Dijelite li mišljenje da bi to moglo nanijeti veliku štetu privredi i da li postoji način da BiH zaštiti svoju proizvodnju?

BEVANDA: Pristupanje nas obavezuje na prihvatanje uslova koje postavlja EU. Na nama je da kroz pregovore ishodimo najbolje za našu privredu kroz kompenzacione mjere kao što je proširenje pretpristupnih fondova za BiH i druge dostupne mehanizme.

* GLAS: Dok raste zabrinutost za privredu u isto vrijeme se malo toga čini da bude smanjena ogromna administracija.

Dijelite li mišljenje da je ona ogromna i neefikasna i da ima još prostora za uštede?

BEVANDA: Javna administracija je troma i neefikasna, a bez zakonskih izmjena koje obvezuju državne službenike na odgovornost takva će i ostati. Javnost se uglavnom fokusira na primanja državnih službenika i tu su kritike najčešće, iako su u vrijeme dok sam bio predsjedavajući Savjeta ministara smanjene osnovice za platu, putni troškovi, dnevnice, topli obrok i regres. Zakon o platama je mijenjan već dva puta u ovom mandatu, ali ovo pitanje treba rješavati sistemski. Službenici koji su odgovorni i vrijedni trebaju biti adekvatno plaćeni, jer tako će stvarati bolje rezultate, a to je javni interes. S druge strane premali je fokus kod nas na privatnom sektoru jer bez jasne podrške u realnom sektoru nema ni rasta. Onoga momenta kada se stručni ljudi budu otimali za rad u privatnom sektoru znaćemo da se ekonomija oporavila i da idemo naprijed.

Aranžman sa MMF-om

* GLAS: Kakva je sudbina aranžmana s Međunarodnim monetarnim fondom (MMF)?

BEVANDA: To ćemo znati tek nakon dolaska Misije MMF-a u BiH koju očekujemo na proljeće. I ranije sam govorio da ne vidim razlog da se odbija novi aranžman s MMF-om koji će svima biti od koristi, a ekonomske i socijalne reforme koje on nosi svakako su naša neminovnost. Uslovi koje MMF postavlja treba da se zasnivaju na realnom stanju i ekonomskim pokazateljima. Mi imamo vrijeme za pregovaranje i prostor da nađemo najbolje rješenje u našem interesu, jer krediti MMF-a imaju najpovoljnije uslove.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana