Вјекослав Беванда за Глас Српске: Услове ЕУ треба испунити и без предаје апликације

Жељка Домазет
Вјекослав Беванда за Глас Српске: Услове ЕУ треба испунити и без предаје апликације

Не мислим да је преурањено подношење апликације за статус кандидата БиХ за чланство у ЕУ. Ми свакако морамо извршавати обавезе и прихватати тековине ЕУ. Посао који се мора урадити на прилагођавању Споразума о стабилизацији и придруживању са ЕУ треба почети обављати, а не да полемишемо о већ утврђеним стандардима.

Рекао је то у интервјуу за "Глас Српске" замјеник предсједавајућег Савјета министара и министар финансија и трезора БиХ Вјекослав Беванда.

* ГЛАС: Уочи предаје захтјева БиХ за чланство у ЕУ дошло је до великог конфликта због усвајања одлуке о механизму координације у Савјету министара БиХ без усаглашавања и знања Владе РС. Очекујете ли да ће механизам координације функционисати с обзиром на то да није било координације ни приликом усвајања одлуке?

БЕВАНДА: Апликација ће сасвим сигурно бити предата у понедјељак. То није само добра вијест, него и показатељ нашег јасног опредјељења да закорачимо ка ЕУ и прихватимо европске стандарде у свим сегментима живота. Што се механизма координације тиче то ћу коментарисати тек након што се о свему званично очитују ентитетске владе који још нису доставиле изјашњење Савјету министара. Добар дио мандата на челу Савјета министара БиХ провео сам радећи на механизму координације и мислим да је тај посао могао бити урађен и раније да смо мало мање робовали сујетама и теоријама завјере, а да смо се више држали чињеничног стања, уставних оквира, па и дате ријечи. Сада је најбитније да не понављамо грешке из прошлости и да кренемо напријед и искористимо европску шансу која је пред нама.

* ГЛАС: Да ли је подношење апликације преурањено јер се још не зна како ће бити ријешено питање прилагођавања Споразума о стабилизацији и придруживању (ССП) са ЕУ, а нема ни резултата пописа становништва без којег је готово немогуће попунити упитник који ће бити достављен БиХ?

БЕВАНДА: Не мислим да је преурањено подношење апликације за ЕУ. Ми свакако морамо завршити прилагођавање ССП-а и извршавати обавезе и прихватати тековине ЕУ. Посао који се мора урадити на прилагођавању ССП-а треба почети обављати, а не да полемишемо о већ утврђеним стандардима. Уосталом, заборавља се да је спољна политика у надлежности Предсједништва БиХ и да је неопходно имати смјернице и документе релевантних институција да би оцјењивали један споразум с ЕУ. Не можемо дозволити да нас руководе процјене разних аналитичара, експерата, па ни министара из сасвим других ресора. Говоримо о споразуму који је на снази и морамо знати шта су наша права и обавезе и зато мало одговорности не би било на одмет када се прича и одлучује о оваквим документима.

* ГЛАС: Да ли БиХ довољно брзо спроводи реформе садржане у реформској агенди које су један од кључних услова на путу ка ЕУ?

БЕВАНДА: Понекад су у БиХ у моди неке ријечи и свакодневно их злоупотребљавају и политичари и новинари, па и грађани. Реформе уопште, а посебно ове на путу ка ЕУ, су процес и то веома сложен. Тај процес је болан и он често подразумијева и резове који нису популарни, али само ако на њих гледамо краткорочно. Реформе су баласт и извршној и законодавној власти,  али морамо се научити да понесемо тај терет. Чини ми се да смо овај процес у БиХ покренули с мртве тачке.

* ГЛАС: Највише страха изазвало је инсистирање на прихватању принципа традиционалне трговине са Хрватском чиме би тржиште БиХ било отворено за цијелу ЕУ. Дијелите ли мишљење да би то могло нанијети велику штету привреди и да ли постоји начин да БиХ заштити своју производњу?

БЕВАНДА: Приступање нас обавезује на прихватање услова које поставља ЕУ. На нама је да кроз преговоре исходимо најбоље за нашу привреду кроз компензационе мјере као што је проширење претприступних фондова за БиХ и друге доступне механизме.

* ГЛАС: Док расте забринутост за привреду у исто вријеме се мало тога чини да буде смањена огромна администрација.

Дијелите ли мишљење да је она огромна и неефикасна и да има још простора за уштеде?

БЕВАНДА: Јавна администрација је трома и неефикасна, а без законских измјена које обвезују државне службенике на одговорност таква ће и остати. Јавност се углавном фокусира на примања државних службеника и ту су критике најчешће, иако су у вријеме док сам био предсједавајући Савјета министара смањене основице за плату, путни трошкови, дневнице, топли оброк и регрес. Закон о платама је мијењан већ два пута у овом мандату, али ово питање треба рјешавати системски. Службеници који су одговорни и вриједни требају бити адекватно плаћени, јер тако ће стварати боље резултате, а то је јавни интерес. С друге стране премали је фокус код нас на приватном сектору јер без јасне подршке у реалном сектору нема ни раста. Онога момента када се стручни људи буду отимали за рад у приватном сектору знаћемо да се економија опоравила и да идемо напријед.

Аранжман са ММФ-ом

* ГЛАС: Каква је судбина аранжмана с Међународним монетарним фондом (ММФ)?

БЕВАНДА: То ћемо знати тек након доласка Мисије ММФ-а у БиХ коју очекујемо на прољеће. И раније сам говорио да не видим разлог да се одбија нови аранжман с ММФ-ом који ће свима бити од користи, а економске и социјалне реформе које он носи свакако су наша неминовност. Услови које ММФ поставља треба да се заснивају на реалном стању и економским показатељима. Ми имамо вријеме за преговарање и простор да нађемо најбоље рјешење у нашем интересу, јер кредити ММФ-а имају најповољније услове.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана