Вјекослав Беванда, министар финансија и трезора БиХ: Милиони стижу за аутопут и мост

Горан Маунага
Вјекослав Беванда, министар финансија и трезора БиХ: Милиони стижу за аутопут и мост

Програм који смо потписали са Међународним монетарним фондом (ММФ) предвиђа више реформских захвата у многим областима живота.

Вјерујем да ћемо овог пута бити ажурнији и да ћемо сви обавити свој дио посла како би аранжман био настављен, а трећа транша кредита исплаћена, каже министар финансија и трезора БиХ и функционер ХДЗ-а БиХ Вјекослав Беванда.

* ГЛАС: У Бањалуци данас потписујете уговоре за два важна пројекта у изградњи путне инфраструктуре. О чему се ради?

БЕВАНДА: Након застоја у инвестирању због одгађања усвајања измјена Закона о акцизама БиХ, настављамо пројекте који су раније испреговарани. Око 600 милиона евра договорених кредитних аранжмана, које прате и грант средства, било је на чекању јер нису биле усвојене измјене и допуне Закона о акцизама на чему су инсистирали међународни кредитори, европске институције, а и сами смо преузели те обавезе. У Бањалуци потписујемо уговор о финансирању дионице аутопута Бањалука - Прњавор. Овим уговором се обезбјеђује додатних 47 милиона евра за финансирање изградње западног дијела дионице аутопута у дужини од 35 километара. Такође, биће потписан и уговор о инвестиционом гранту од 6,8 милиона евра које је обезбиједила Европска унија за изградњу моста у Градишци на граничном прелазу према Хрватској. Оба пројекта битна су за повезивање БиХ с регијом и с ЕУ на коридорима 5Ц и 10Ц.

* ГЛАС: Да ли је усвајање измјена Закона о акцизама било погрешан корак, посебно у изборној години, с обзиром на то да се и даље чују критике због поскупљења горива?

БЕВАНДА: Ако ћемо калкулисати и политизовати, онда јесте, али плашим се да нема мјеста политизацији када средства за инвестиције чекају и када сте потписали да ћете спроводити одређене политике и реформе. Никада поскупљења нису савезник у раду извршне власти, али ако она имају виши циљ, онда су оправдана. Никада нису лаке ни реформе, ни резови који задиру у нечија права или новчанике. Они који су гласали за акцизе били су тога свјесни, али били смо и довољно одговорни да сачувамо договорене пројекте и наставимо с радом који ће покренути домаћу привреду, донијети нам нова радна мјеста у грађевинском сектору и економски раст. Нисам још чуо ниједан разложан аргумент против повећања путарина које ће бити намјенски коришћене за изградњу аутопутева и путева. То што неки користе ситуацију да остваре екстраприход и што су повећали цијене на пумпама 20 дана прије ступања на снагу измјена закона није нешто на шта смо могли утицати, јер су тржиште и формирање цијена слободни. Наравно, увијек има простора да инспекције појачају контроле у складу са законом.

* ГЛАС: Имали сте јуче састанак с делегацијом ММФ-а. Да ли се наставља аранжман и хоће ли бити испуњени услови за исплату треће транше?

БЕВАНДА: Програм који смо потписали овог пута с ММФ-ом предвиђа више реформских захвата у многим областима живота. То су, углавном, надлежности ентитета и највећи дио посла је на њима, али да бисмо испунили оно на шта смо пристали, морамо сви испунити свој дио посла. Више пута сам поновио да је сарадња с ММФ-ом важнија због реформи које ћемо спровести него ради саме уплате транши кредита. То сам говорио и док сам био федерални министар јер сада на нивоу БиХ ионако не трошимо ни марку од ММФ-а. Вјерујем да ћемо овог пута бити ажурнији и да ћемо сви обавити свој дио посла како би аранжман био настављен, а трећа транша исплаћена.

* ГЛАС: У изборној години тешко је очекивати велике реформе, а на нивоу БиХ дуже вријеме нема парламентарне већине. Колико ће то утицати на рад Савјета министара БиХ до избора новог сазива и колико на то утичу нарушени односи на релацији СДА - ХДЗ БиХ?

БЕВАНДА: Утиче то све већ дуже вријеме, јер већина се формира од случаја до случаја. Што се тиче ХДЗ-а БиХ, ми нисмо одустали од свог програма и онога што заступамо од почетка и не мислим да смо дио проблема нити затежемо односе. И даље смо локомотива на европском путу, настојимо да испунимо оно што је дио Реформске агенде, али и политичких договора.

* ГЛАС: Да ли ће бити договора о измјенама Изборног закона БиХ, од чега много тога зависи, посебно у периоду послије избора?

БЕВАНДА: Видјели смо како је све прошло у Парламенту БиХ. Нема другог рјешења осим договора политичких актера, али вријеме цури. Хрватски народни сабор инсистира на равноправном положају Хрвата поштивањем Устава БиХ и одлука Европског суда за људска права и Уставног суда БиХ, што је био и разлог да буду предложене измјене и допуне Изборног закона. Оне нису прошле и сад чекамо нова рјешења два мјесеца пред расписивање избора, када је све мање простора за смирен и разложан договор.

Плате за војнике

* ГЛАС: Да ли ће бити повећане плате војницима с обзиром на то да је то предвиђено иницираним измјенама закона, али да није обезбијеђен потребни новац?

БЕВАНДА: Представнички дом Парламента БиХ усвојио је у првом читању измјене и допуне Закона о платама које се односе на примања војника. Сада сви акценат стављају на Министарство финансија и трезора БиХ као да је наше мишљење обавезујуће, а само прије неколико мјесеци измијењен је закон и повећана су примања полицајаца уз негативно мишљење нашег министарства па и Савјета министара. Било је логично очекивати захтјеве војника када су повећана примања полицији. Министарство финансија није то које одлучује, ми дамо процјене на који начин је то могуће реализовати и оцијенимо финансијски ефекат законских измјена, а Парламент је тај који одлучи. Ми смо дали процјене и након усвајања буџета за ову годину можемо само правити резове на једној страни да бисмо остварили повећања на другој. Али видјећемо какав ће бити став Савјета министара и, на крају, посланика и делегата.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана