Vječna tuga za herojima neba

D. Keleč, G. Obradović
Vječna tuga za herojima neba

Banjaluka - Otkako su Nemanja, Stefan, Alen, Nikola i Srđan poginuli u avionskoj nesreći u Zalužanima kod Banjaluke, njihove porodice odlaze na svaki počinak i svako jutro se bude sa sjećanjem na njih, a tugu oko njihovih domova okiva i sumorna činjenica da ni poslije tri godine ne znaju ko je kriv za nezapamćenu tragediju.

Na današnji dan 2012. godine Srpska je zaćutala pred viješću da su petorica gospodara neba poginuli u padu aviona kojim su se nebrojeno puta vinuli u oblake. Istraga je odmah pokrenuta, ali još se i ne nazire njen završetak i sudski proces u kojem bi trebalo da bude otkriveno čiju su grešku hrabri mladići platili životom.

- Sve što znamo o istrazi uzroka avionske nesreće je iz medija ili se radi o nezvaničnim informacijama. Niko iz nadležnih institucija nam se nikada nije obratio, a valjda su naši sinovi bar toliko zaslužili. Borimo se svakog dana, šta nam drugo preostaje - kaže Srđanov otac Mišo Kosić.

Kobnu nedjelju nikada neće zaboraviti ni padobranac Rade Čajić, koji kaže da tuga nikada nije napustila banjalučke padobrance i njihove prijatelje širom bivše Jugoslavije.

- I danas žalimo našu braću. Nedostaju nam svaki dan sve više, a jednako nas boli i što još živimo u neizvjesnosti koju donosi dugogodišnja istraga. Krajnje je vrijeme da porodice i prijatelji saznaju šta se dogodilo i zbog čega se avion srušio. To bi sa naših pleća skinulo bar dio tereta - istakao je Čajić.

U Tužilaštvu BiH kažu da je istraga u završnoj fazi i da čekaju samo rezultate opsežnog stručnog vještačenja.

- Ubrzo će biti donesena tužilačka odluka. Tužilaštvo BiH uložilo je intenzivne napore na rasvjetljavanju svih okolnosti ove nesreće - rekao je portparol Tužilaštva BiH Boris Grubešić.

On je dodao da se istraga vodi u pravcu utvrđivanja i procesuiranja odgovornih osoba za ovu nesreću.

- Tužilac koji radi na ovom predmetu je u stalnom kontaktu sa advokatima koji zastupaju oštećene - pojasnio je Grubešić.

U nezapamćenoj tragediji poginuli su pilot Alen Crnalić (rođen 1988. godine), instruktor padobranstva Nemanja Goronja (1980), instruktor Stefan Karanović (1989) i padobranci kojima je to trebalo da bude prvi prvi skok u karijeri Nikola Stević (1993) i Srđan Kosić (1993). Nesreća se dogodila 20. maja 2012. godine kada se “cesna” srušila nedugo poslije polijetanja.

Sjećanje

Na aerodromu u Zalužanima 16. i 17. maja ove godine u znak sjećanja na stradale padobrance organizovan je Memorijalni padobranski kup “Pet zvijezda”. Padobranski klub Banjaluka na taj način želi vječno da čuva uspomene na njih.

- Članovi porodica stradalih i našeg kluba okupiće se i danas u Zalužanima na mjestu nesreće - rekao je Rade Čajić.

Pet zvijezda

Nemanja Goronja

Bio dugogodišnji instruktor padobranstva i reprezentativac koji je odlikovan Ordenom Njegoša trećeg reda.

 

Stefan Karanović

Bio vrhunski padobranac i atletičar, koji će ostati upamćen i po istrčanih 22 kilometara od Lisabona do Pariza.

 

Alen Crnalić

Iako mlad, bio je već iskusan pilot. Sa samo 18 godina dobio dozvolu za upravljanje jedrilicama, a kada je napunio 21 godinu i za pilota sportskog aviona.

 

Nikola Stević i Srđan Kosić

Bili nerazdvojni drugari koji su više od svega željeli da se bave padobranstvom.

 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana