Вјечити секретар у МИП-у не жели у пензију

Жељка Домазет
Вјечити секретар у МИП-у не жели у пензију

Сарајево - Секретар Министарства иностраних послова БиХ Аднан Хаџикапетановић, иако је одавно испунио услове за пензију, не намјерава да напусти ту позицију, због чега је у МИП-у добио титулу “вјечити секретар”, откривају извори “Гласа Српске” из МИП-а.

 

 

Хаџикапетановић већ готово 20 година ради на позицији секретара или како то он воли да каже “генералног секретара”, иако то не познаје важећа систематизација радних мјеста нити законска регулатива којом је уређен рад министарстава у Савјету министара.

- Хаџикапетановић је током рата, као и већина Сарајлија из тог времена дошао до факултетске дипломе и запослио се у МИП-у на мјесту шефа возног парка, одакле је послије отишао на позицију шефа општих послова, у рангу помоћника министра. Како су се мијењале политичке опције на власти, тако је и Хаџикапетановић пресвлачио дресове, да би доласком Алијансе за промјене 2001. године постао секретар министарства и ту позицију не испушта скоро већ 20 година. За то вријеме промијенио је пет министара, али само за вријеме Младена Иванића и Игора Црнатка имао је сва овлашћења у пуном капацитету и више од тога - рекао је “Гласу Српске” саговорник из МИП-а.

За вријеме скоро петогодишњег мандата бившег министра Свена Алкалаја, тврди наш саговорник, није ни долазио на посао, јер му Алкалај није дао ништа да ради и био је потпуно развлашћен када је ријеч о свим пословима који су чак по закону припадали секретару министарства. Наш извор тврди да се слично поновило и за вријеме другог министарског мандата Златка Лагумџије, када је био потпуно елиминисан из кадровске и сваке друге политике у министарству.

- Међутим, за вријеме мандата Младена Иванића од 2003. до 2007. године Хаџикапетановић је био министар у сјени и водио је српску кадровску политику, награђивао подобне Србе, али и кажњавао оне који су мислили својом главом. Постоје информације, а то могу да потврде запослени и дипломате у МИП-у, да је за услугу слања особа у ДКП мрежу тражио одређене противуслуге - тврди наш саговорник.

Хаџикапетановић за “Глас Српске” каже да нису тачни наводи да је већ требало да буде у пензији.

- Јесте чињеница да сам давно почео да радим, али до пензије имам да радим још три године и четири мјесеца. Када је ријеч о животном стажу као услову за пензионисање потребне су ми још четири године - рекао је Хаџикапетановић.

Такође тврди да се на његову адресу не могу упутити ни оптужбе да је “главни шеф” за запошљавање у МИП-у БиХ.

- Када је ријеч о радним мјестима у МИП-у, министар је тај који одређује колико нових људи треба да буде примљено, те у складу с тим даје налог помоћнику министра за опште послове за расписивање конкурса. Такав акт се упућује Агенцији за државну службу која даје сагласност за расписивање конкурса, те се након тога на министров приједлог формира комисија, коју чине два државна службеника из МИП-а и три из осталих институција БиХ. За вријеме мандата Игора Црнатка примљено је 36 службеника, од чега девет Бошњака, 22 Србина и пет Хрвата, а наведено можете провјерити упућивањем акта о приступу информацијама у МИП БиХ. Одговорно тврдим да нисам члан нити једне странке да би ми неко могао импутирати оптужбе да запошљавам страначке кадрове - навео је Хаџикапетановић.

Тврдње без основа

Реагујући на информације да је приликом запошљавања узимао новац и на тај начин стекао велико богатство, Хаџикапетановић је рекао да су то лажи и тврдње без икаквог основа.

- Нека се слободно јави онај коме сам за било какву услугу тражио новац –нагласио је Хаџикапетановић.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана