Vitomir Popović izabran za predsjednika Izvorne SDS

Vedrana Kulaga
Vitomir Popović izabran za predsjednika Izvorne SDS

Banjaluka - Dekan Pravnog fakulteta u Banjaluci Vitomir Popović izabran je juče za predsjednika Izvorne SDS, a poslanik u Narodnoj skupštini RS Slavko Dunjić za njegovog zamjenika na izbornoj skupštini te stranke u Banjaluci sa koje je poručeno da zaštita Srpske i njenih nadležnosti mora svima biti ključni zadatak.

Popović, koji je prvi predsjednik Izvorne SDS, kazao je da mu je čast da je stranka u potpunosti konstituisana na dan kada je usvojen prvi srpski Ustav u BiH. On je naglasio da je za opstanak RS ključna saradnja i zaštita njenih vitalnih nacionalnih interesa.

- Na sceni su sukobi između srpskih partija. Rašljast kolac u zemlju ne ide i zbog nesporazuma i nemogućnosti da se nađe zajednički jezik srpski narod i RS nemaju budućnosti i perspektive. Želimo da znanjem i iskustvom pomognemo objedinjavanju srpskih nacionalnih interesa, a nikako da doprinosimo cijepanju. Nadamo se da će u dogledno vrijeme srpski blok i srpski nacionalni interesi biti objedinjeni jer bez toga nije moguć opstanak Republike za koji su mnogi stradali. Nemamo pravo da se igramo i kockamo - kazao je Popović.

Osnovna pokretačka snaga stranke su, kako je naglasio, mladi koji se do sada nisu bavili politikom, a sada su se aktivirali sa zadatkom da rade za bolju budućnost Srpske.

- Uskoro ćemo usvojiti rezoluciju o prenesenim i oduzetim ovlašćenjima i insistirati da ona budu vraćena RS. Zalagaćemo se i za to da se vlast u RS formira na osnovu popisa stanovništva iz 2013. godine. Sve u svemu, radićemo u interesu RS i za njenu dobrobit - rekao je Popović.

Dunjić je naglasio da je Izvorna SDS formirana da bi poslali poruku da treba da budu očuvani interesi RS i dodao da će to biti jedan od osnovnih ciljeva svakog njihovog člana.

- Insistiraćemo na jedinstvu srpskog naroda i čuvati i štititi interese RS i njenih institucija - kazao je Dunjić.

Na izbornoj skupštini Izvorne SDS formiran je Glavni odbor i druga stranačka tijela. Podršku Izvornoj SDS dali su predsjednik Asocijacije "Stvaraoci RS" Momčilo Krajišnik i mnogi drugi osnivači RS i SDS-a, a izbornoj skupštini prisustvovali su i predstavnici stranaka koje čine vladajuću koaliciju u RS.

Odbori

Vitomir Popović je naglasio da su u proteklih osam mjeseci lokalni odbori Izvorne SDS formirani širom Srpske i najavio da će taj proces biti nastavljen. Plan je da odbori budu formirani i u pojedinim dijelovima FBiH.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana