Вишковић чека приједлоге ДНС-а и СП-а

Ведрана Кулага
Вишковић чека приједлоге ДНС-а и СП-а

Бањалука - Посебна сједница Народне скупштине РС на којој ће бити бирани премијер и министри требало би да буде одржана у понедјељак, а мандатар за састав новог сазива Владе РС Радован Вишковић још није добио приједлоге ДНС-а и СП-а за челне позиције у министарствима која су им припала.

Вишковић је јуче потврдио за “Глас Српске” да странке имају рок до данас у подне да доставе кандидате за министре, не желећи да износи више детаља о долазећем саставу Владе РС који ће предводити из премијерске фотеље.

- Експозе је завршен и представићу га пред посланицима у Народној скупштини када буде бирана нова извршна власт - рекао је Вишковић који је, од када је именован за мандатара, подвлачио да нико од новоименованих министара не може бити сигуран да ће на позицији остати до краја овог мандата јер ће гарант останка бити рад и одговорност.

Лидер ДНС-а Марко Павић поручио је за “Глас Српске” да ће сутра доставити приједлоге те странке за нове министре, али није хтио да говори о именима нити о броју ресора које ће њихов кадар водити у наредном периоду. Први човјек СП-а Петар Ђокић ни јуче није одговарао на телефонске позиве, па нисмо успјели сазнати да ли су спремили приједлоге и за које ресоре те када ће их доставити.

На страни скупштинске већине у Републици Српској након октобарских избора нашли су се СНСД, ДНС и СП, који већ дуже година чине власт у Српској, а којима су се придружили и Уједињена Српска, група окупљена око Обрена Петровића, који је избачен из СДС-а, те НДП-а Драгана Чавића, који је изашао из опозиционих редова.

Радован Вишковић, који је потпредсједник СНСД-а, завршио је недавно консултације са политичким партијама из Народне скупштине, а зелено свјетло добила су и акта која предвиђају промјене унутар Владе РС.

И даље ће бити 16 министарстава, а у фотељама треба да се нађе осам Срба, пет Бошњака и три Хрвата. СНСД ће имати највише представника, а добар дио министара би могао остати у фотељама. То су министар правде Антон Касиповић, министар унутрашњих послова Драган Лукач, за просторно уређење, грађевинарство и екологију Сребренка Голић те Златан Клокић, чији ресор мијења назив у Министарство за европске интеграције и међународну сарадњу.

Највише шанси за новог министра финансија има актуелна директорица Пореске управе Зора Видовић, а Ален Шеранић ће се из фотеље министра науке и технологије преселити на чело Министарства здравља и социјалне заштите, у којем је раније радио. Помоћник министра пољопривреде, шумарства и водопривреде Борис Пашалић треба да пређе у министарску фотељу, а директор Агенције за информационо друштво Срђан Рајчевић да буде први министар за научнотехнолошки развој, високо образовање и информационо друштво јер се ради о новом ресору у Влади РС.

Лејла Решић (ДНС) могла би остати на челу Министарства управе и локалне самоуправе, а њене страначке колеге Неђо Трнинић и Драгутин Родић су у игри за министра саобраћаја и веза. Нови министар просвјете и културе РС требало би да буде из редова бивших ДНС-оваца који су остали уз Недељка Чубриловића. У редовима социјалиста извјесно је да ће лидер Петар Ђокић остати у Влади, и то на челу новог ресора који ће покривати енергетику и рударство. Незванично рачунају да ће задржати ресор рада и борачко-инвалидске заштите.

Позицију очекује и Уједињена Српска, а први министар привреде у РС требало би да буде кадар НДП-а, и то из Добоја.

Највећа познаница је ко ће добити Министарство породице, омладине и спорта те трговине и туризма.

Колегијум Народне скупштине РС требало би данас да утврди дневни ред и термин одржавања посебне сједнице, а Вишковић је обавијестио предсједника парламента РС Недељка Чубриловића да је обезбиједио подршку већине за избор Владе Српске. Предсједница Републике Српске Жељка Цвијановић је 20. новембра дала Вишковићу мандат за састав новог сазива Владе РС.

Двије шансе

Радован Вишковић је раније нагласио да ће свака странка која буде имала представнике у новом сазиву Владе РС имати двије шансе да задржи ресоре, односно да предложи људе који могу да изнесу повјерени посао.

Ако ни тада не дају квалитетан кадар, министарство ће им, како је казао, бити “одузето”.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана