Вишковић: Закон о играма на срећу је у интересу Републике Српске

Срна
Вишковић: Закон о играма на срећу је у интересу Републике Српске

Предсједник Владе Републике Српске Радован Вишковић изјавио је данас да је интерес Српске да усвајањем закона о играма на срећу законски уреди ову област и обезбиједи више новца у буџету.

Он је подсјетио да је Република Српска једина у окружењу која није промијенила тај закон, те да је Федерација БиХ (ФБиХ) то урадила прије више од двије године и да је, са мање прихода него што има Република Српска у овом моменту, “отишла” на приход већи до 150 милиона КМ. 

“Република Српска има свој интерес, а приређивачи игара на срећу свој. Интерес Српске је да повећа приходе у буџету из сфере игара на срећу”, рекао је Вишковић на конференцији за новинаре у Источном Сарајеву. 

Он је навео да се овај закон налази у хитној процедури и да био би срећан да је усвојен на сједници Народне скупштине прије неколико дана, јер свако чекање омогућава лобистима да потежу своје везе. 

“Огроман новац је у оптицају, огроман новац се прелива у приватне џепове и неко то штити да тако и остане. Постоје приређивачи којима за пет дана истичу лиценце и више су него заинтересовани да излобирају да расправа траје наредних пет дана како би продужили лиценцу по старом закону”, нагласио је премијер Српске. 

Вишковић је поручио да је његов циљ заштита интереса Републике Српске и да обезбиједи што више новца у буџету, како би се могле финансирати многе друге прече ствари. 

“Видио сам до сада да се сви захтјеви односе на расходовну страну, а никад нико није предложио како да се повећа приходовна страна. Једини, у овом моменту, реалан приход је у играма на срећу и надам се да ће закон сутра бити усвојен”, истакао је Вишковић. 

Он је поручио да је ово прилика и опозицији да гласа за тај закон, јер тврди да то актуелна власт “некоме припрема”. 

“Закон је по хитној процедури, а сви амандмани који ће унаприједити овај закон биће усвојен без обзира од кога долазе”, навео је Вишковић. 

Коментаришући најаву протеста приређивача на игру, Вишковић је рекао да то нема веза са њиховом угроженошћу. 

“Прочитао сам да ћемо изгубити 60 милиона КМ, 15.000 радних мјеста. У буџет Републике Српске за ову годину од игара на срећу планирано је 27 милиона КМ, па не знам како ћемо изгубити 60 милиона. Како је угрожено 15.000 радних мјеста када у тој индустрији има 2.300 радних мјеста”, упитао је Вишковић. 

Он је рекао да је могуће да је у тој индустрији запослено 15.000 радника, али да, у том случају, онда њих 13.000 раде на црно. 

Разматрањем Приједлога закона о играма на срећу, по хитном поступку, сутра ће у Бањалуци бити настављена 3. редовна сједница Народне скупштине Републике Српске. 

Закон је, након што је на иницијативу Владе накнадно уврштен у дневни ред овог засједања, изазвао бурну расправу и опречне ставове опозиције и представника власти у првом дијелу сједнице.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана