Вишковић: Водостаји ријека у Српској опадају, не очекује се раст Саве

Срна
Вишковић: Водостаји ријека у Српској опадају, не очекује се раст Саве

Бањалука - Предсједник Владе Републике Српске Радован Вишковић изјавио је данас у Бањалуци да водостаји ријека у Српској опадају и да се не очекује раст нивоа ријеке Саве, што је од изузетног значаја.

“Пратимо водостај Саве који је у Градишци на коти редовних одбрана од поплава. Не очекујемо раст Саве јер у Хрватској стагнира и не би требало да буде проблема поготово у Семберији зато што водостај ове ријеке у Српцу стагнира”, рекао је новинарима Вишковић након састанка Координационог тима Владе Републике Српске за праћење стања усљед обилних падавина.

Он каже да Цивилна заштита Српске помаже у тражењу несталог дјечака из Федерације БиХ, али и човјека чији нестанак је пријављен.

“У Републици Српској нисмо имали страдалих захваљујући реаговању институција, међу којима је и Цивилна заштита. Од изузетног значаја јесте што је Хидроелектрана жБочацж квалитетним радом утицала да штета буде мања на подручју Бањалуке и у сливу ријеке Врбас”, нагласио је Вишковић и напоменуо да ће бити рађена упоредна анализа са догађајима из 2014. године.

Он је истакао да је Влада Републике Српске одобрила два милиона КМ предузећу “Воде Српске” за санирање насипа и чишћење канала у Бањалуци, Козарској Дубици, Модричи, Вукосављу и Градишци.

Премијер Српске је поновио да ће бити сачињена анализа, да неке процедуре морају бити промијењене, али и да ће штета проузрокована поплавама бити процијењена у наредном периоду.

“Влада Републике Српске водиће рачуна о изградњи насипа. Из свега овога морамо извући додатне поуке и неке ствари рјешавати јер имовински односи не смију никога угрозити. Примјер тога јесте рибњак жСаничаниж у Приједору и уколико буде потребно мијењаћемо и законе”, рекао је Вишковић и навео да ће о овоме Републичка управа за геодетско и имовинско-правне послове обавијестити локалне заједнице.

Метеоролог Игор Ковачић рекао је да у наредном периоду неће доћи до потпуне стабилизације временских прилика, али да обилних падавина неће бити.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана