Вишковић: У припреми тужба против Федерације због индиректних пореза

Срна
Вишковић: У припреми тужба против Федерације због индиректних пореза

Сарајево - Правни стручњаци Владе Републике Српске раде на припреми тужбе против Федерације БиХ /ФБиХ/ због чињенице да не постоји спремност да се ријеши питање расподјеле прихода од индиректних пореза усљед којег је буџет Српске само у 2018. години оштећен за 33.000.000 КМ, изјавио је премијер Српске Радован Вишковић.

Вишковић је истакао да је од федералног премијера ФБиХ Фадила Новалића добио увјеравање да ће се о питању коефицијената расподјеле прихода од индиректних пореза разговарати чим буде формирана нова Влада ФБиХ.

“Наши правни стручњаци припремају тужбу, али неће бити активирана неко вријеме, али ако се не формира Влада у мају сигурно ће ићи тужба, што је сасвим легално и легитимно”, рекао Вишковић за БХРТ, истичући да су коефицијенити посљедњи пут усаглашени 25. маја 2017. године.

Вишковић је указао да је чињеница да су од 2017. године сви коефицијенти расподјеле били на штету Републике Српске.

“Не могу у недоглед дозволити да се те ствари догађају. Чињеница је да су били на штету Републике Српске и да нема разумијевања, односно није га било у неком претходном периоду да се то питање дијалогом ријеши”, рекао је Вишковић.

Осврћући се на 100 дана рада Владе Републике Српске, Вишковић је истакао да је начињен одређен напредак који се огледа кроз предложена законска рјешења у свих седам области које је навео као приоритете у експозеу.

Он је навео да су циљеви повећање продуктивности и конкурентности привреде и повећање плата у реалном сектору, рјешавање питања здравственог сектора и јавне управе, да се образовни систем прилагоди потребама привреде, побољшање демокрафске позиције Српске, односно, зауставити одлазак младих, увођење савремених технологија и дигитализација и европске интеграције.

Истакавши да одређене мјере траже вријеме да би ефекти били видљиви, Вишковић је најавио сет закона у мају међу којим је рјешење да послодавцима у реалном сектору који подигну плате радницима на крају године буде враћено 70 одсто средства уплаћено на име пореза и доприноса.

“То значи да стимулишемо послодавце да својим запосленим повећају плате и тиме смање могућност и жељу за одласком радника, а истовремено се просјечна плата подиже”, рекао је Вишковић, истичући да је крајњи циљ да се растерети реални сектор.

Говорећи о јавном дугу, Вишковић је нагласио да Република Српска нема значајан проблем с тим, истичући да је укупан дуг Српске 51 одсто бруто домаћег производа /БДП/, а јавни дуг на нивоу 39 одсто.

“У буџету за ову годину се кредитно задужујемо око 380.000.000 КМ, а враћамо 485.000.000 КМ, односно враћамо 105.000.000 КМ више него што се задужујемо”, рекао је Вишковић.

Премијер Српске је изразио спремност да сарађује са Владом ФБиХ, посебно истичући енергетски сектор у којем Српска има знатне, али неискориштене хидропотенцијале.

“Већ у наредних мјесец дана крећемо по систему жкључ у рукеж у финансирање изграде хидроцентрале жДабарж у Херцеговини капацитета 160 мегавата. Електопривреде Српске и Србије заједно треба да граде три централе на горњем току ријеке Дрине жБук Бијелаж, жФочаж и жПаунциж капацитета 200 мегавата, што је инвестиција вриједна око 450 милиона евра”, рекао је Вишковић.

Када је ријеч о средњем току ријеке Дрине, Вишковић је истакао да је планирано да се граде три хидроцентрале инсталисане снаге 400 мегавата, вјетроелектране на подручју Херцеговине, соларне електране, за шта је неопходна и подршка Савјета министара.

“У наредних 10 година жЕлектропривреда Републке Српскеж градиће објекте око 1.000 мегавата инсталисане снаге и значајно је то што ће сви бити из обновљивих извора енергије”, рекао је Вишковић.

Предсједник Владе Републике Српске истакао да је добро што је усаглашена траса ауто-пута Београд-Сарајево, изразивши наду да ће током предстојеће посјете Предсједништва БиХ Турској дефинитивно бити договорени детаљи финансирања тог пројекта.

Када је ријеч о пословном амбијенту у БиХ, Вишковић је као малу предност Републике Српске у односу на ФБиХ навео да су директни порези и оптерећења на лична примања мања, те да је цијена струје јефтинија него у другом ентитету.

“Присталица сам да сутра када буде изабрана нова Влада ФБиХ сједнемо и да креирамо пословни амбијент да буде буде јединствен, посебно када је ријеч о борби против сиве економије, криминала и корупције”, поручио је Вишковић подсјетивши на добру сарадњу двије владе у вријеме премијера Жељке Цвијановић.

Он је истакао да је у БиХ у овом тренутку у око 80 или 90 одсто питања могућ договор за пола часа.

“Постоји ових 10 одсто око којих договор није могућ. Имамо сада ситуацију да тај проценат не дозвољава да буде ријешено 90 одсто отворених питања. Треба ових 10 одсто ставити у страну и рјешавати за шест мјесеци или годину, а остала око којих је договор могућ рјешавати одмах”, нагласио је Вишковић.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана