Вишковић: Спремна тужба против УИО и Федерације БиХ

Срна
Вишковић: Спремна тужба против УИО и Федерације БиХ

Бањалука - Предсједник Владе Републике Српске Радован Вишковић изјавио је данас да не очекује ништа од сутрашњег састанка Управног одбора Управе за индиректно опрезивање /УИО/ БиХ, те да је спремна, али још није покренута тужба против УИО и Федерације БиХ /ФБиХ/ због непримјењивања нових коефицијената за расподјелу прихода од индиректних пореза.

“Посљедњи пут су ти коефицијенти усаглашени у мају 2017. године и од тада су увијек били на штету Републике Српске. Само у прошлој години Српска је оштећена за 33 милиона КМ”, рекао је Вишковић новинарима у Бањалуци.

Вишковић је навео да је разговарао са федералним премијером Фадилом Новалићем који му је рекао да се о том питању може договарати када буде изабрана нова Влада ФБиХ, јер до тада федерална страна није у позицији да било шта преговара, јер он /Новалић/ не може да преузме никакве обавезе.

“Њихова молба била је, с обзиром на то да се очекује формирање нове федералне владе до краја маја, да наша тужба не иде бар до краја овог мјесеца, што смо уважили и нећемо их тужити до тада”, рекао је Вишковић.

Он је навео да је послије тога по закону дужан да их тужи, јер је као премијер одговоран за републички буџет и његову заштиту.

Вишковић је рекао да ће вечерас и сутра представљати Српску на састанку Одбора гувернера Европске банке за обнову и развој /ЕБРД/ у Сарајеву, додајући да већину инфраструктурних пројеката финансира ова банка, те да ће се проћи кроз те пројекте да се види шта је завршено, шта није, а шта су сљедећи планови.

Он је додао да, када ова банка финансира инфраструктурне пројекте, увијек се има до 10 одсто грант средстава и да је то нешто што Српска не жели да изгуби, наводећи да Република Српска жели наставак изградње ауто-пута од Добоја према Вукосављу, што је вриједно наредних 150 милиона евра.

“Што се тиче Свјетске банке, разговараћемо и о рјешавању проблема нагомиланих дугова у здравственом сектору и очекујемо помоћ ове банке, на шта су они спремни”, навео је Вишковић.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана