Вишковић: Сачувати Српску и Дан Републике

Срна
Вишковић: Сачувати Српску и Дан Републике

Бањалука - Премијер Републике Српске Радован Вишковић оцијенио је да је Српска економски, политички и институционално стабилна и да је задатак Владе да је сачува са надлежностима које јој припадају према Дејтонском мировном споразуму.

“Српска је окосница свега. Не тражимо туђе, већ бранимо и желимо да сачувамо своје, између осталог и Дан Републике”, поручио је Вишковић.

Он је нагласио да ће Српска, без обзира на многобројне притиске, наставити да слави 9. јануар - Дан Републике, и то под слоганом “Поносна и вјечна”.

Вишковић је истакао да је Српска успјела да одбрани своје право да слави Дан Републике, који је протеклих година био отворено нападан и оспораван.

“Треба да будемо поносни на Српску и да свако уради шта може да је сачувамо и не подлегнемо спекулацијама. Република Српска је једини гарант нашег опстанка на овим просторима”, рекао је Вишковић за Радио Републике Српске.

Он је оцијенио да један од притисака на Српску представља и политизовање и злоупотреба групе “Правда за Давида”, те покушај државног удара и напада на институције, укључујући и РТРС.

Вишковић каже да је трагедија једне породице отишла у сасвим другом смјеру, те да се захтјеви који се сада могу чути са скупа “Правда за Давида” више не односе на рјешавање случаја, већ представљају позиве на државни удар.

“Политика је узела превише маха. Немам више дилему да је то пројекат којим се управља из неког центра моћи. Догађаји у вези са покретом жПравда за Давидаж негативно се одражавају на имиџ Републике Српске и Бањалуке, која је претрпјела огромну материјалну штету. Многима смета што је Бањалука израсла у регионални центар и пожељну дестинацију”, навео је Вишковић.

Он је напоменуо да је тужилаштво адреса за рјешавање случаја “Драгичевић”.

Предсједник Владе Српске рекао је да је републички буџет стабилан и да ће бити измирене све обавезе планиране за 2018. годину.

Вишковић вјерује да ће већ средином године бити урађен и ребаланс буџета, с обзиром на то да се очекују додатна средства за инвестиције и подршку реалном сектору.

Он је рекао да ће бити измијењен Кривични законик ради прецизирања одредбе да је непријављивање радника кривично дјело.

“Тако би велики проценат послодаваца почео да послује законито. Претпоставља се да у црној зони ради неколико десетина хиљада радника. Ако пола њих, измјенама закона и пооштравањем мјера уведемо у реалне токове, направили смо више него добар посао. Након тога се може размишљати о повећању плата, пензија и већем растерећењу привреде”, оцијенио је Вишковић.

Одговорајући на питање да ли је остварив циљ да просјечна плата у Српској у овој години порасте на 1.000 КМ, Вишковић је навео да није реално и да је објективно да се то догоди идуће године.

“То је могуће постићи административним мјерама веома брзо, али је питање шта ћемо изазвати. Нама је одговарало и да најнижа плата буде 500 или 600 КМ, али колико би људи и њихових бизниса било угушено таквом мјером? Ако желимо помоћи реалном сектору онда не можемо да га гушимо административном мјером и да предузећа доведемо до тога да отпуштају раднике”, рекао је Вишковић.

Он сматра да не би требало ићи у линеарно повећање ПДВ-а, већ на увођење диференциране стопе да би били заштићени грађани, посебно они са малим примањима.

“Пакет основних животних намирница треба да буде оптерећен нижом стопом од 17 одсто, а луксуз да буде додатно опорезован”, навео је Вишковић.

Он је поновио да министри и директори јавних предузећа и установа неће као до сада моћи да буду заштићени страначким дресовима.

“Највећи проблем претходне Владе било је ограничење тијесном скупштинском већином од 42 посланика. Ова влада изабрана је уз подршку 59 посланика и сада се појединачно може без свакога - нико се више не може крити иза страначких шефова. У јавна предузећа и установе ће доћи људи које ће тамо штитити само резултати. Има кандидата за смјене и то је нешто што се дешава на свакој сједници Владе”, нагласио је Вишковић.

Говорећи о јавним инвестицијама које би могле бити реализоване у овој години, Вишковић је навео да је најважније да до маја буду расписани тендери за избор извођача који ће градити хидроелектране “Дабар” и “Бук Бијела”.

“Ту можемо добити кредитна средства уз грејс-период док се систем гради. Отплата кредита почеће када систем буде у мрежи. Кинески извођачи су спремни да нам дају кључ у руке у року од три године. Омогућићемо да сваки од тих система има 150 до 200 радника са солидним платама и тако спријечити одлазак радне снаге у иностранство, побољшати демографску слику и повећати извоз”, рекао је Вишковић.

Он је навео да ће заједно са Србијом на Дрини бити грађене хидроелектране “Фоча” и “Паунци” и да ће “Електропривреда Републике Српске” ускоро поднијети захтјев за концесију за те пројекте.

Вишковић је подсјетио да су на средњем току Дрине планиране четири хидроелектране и да очекује да реализација почне након формирања новог сазива Савјета министара.

“Српска би изградњом капацитета на Дрини дугорочно ријешила све своје проблеме - економске, финансијске, демографске и оне који се тичу запошљавања”, рекао је Вишковић.

Вишковић је оцијенио да је сарадња са Србијом више него добра, те да је његова обавеза да буде још боља уз реализацију заједничких инвестиција у енергетске објекте, изградњу ауто-пута од Раче према Бијељини, Брчком и Добоју, као и да ауто-путем буду повезани Бањалука и Београд.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана