Višković: Potpuno dezavuisanje institucija Srpske

Srna
Višković: Potpuno dezavuisanje institucija Srpske

Banjaluka - Šef Kluba poslanika SNSD-a u Narodnoj skupštini Republike Srpske Radovan Višković rekao je da sporna odluka o sistemu koordinacije procesa evropskih integracija u BiH, koju je tajno usvojio Savjet ministara, podrazumijeva centralizaciju procesa evropskih integracija u rukama institucija BiH i potpuno dezavuisanje institucija Srpske i, kao takva, u potpunosti je neprihvatljiva.

"Sporna odluka o sistemu koordinacije procesa evropskih integracija u BiH, koju je tajno usvojio Savjet ministara 26. januara, četiri dana prije sastanka u Banjaluci na kojem je predsjedavajući Savjeta ministara BiH Denis Zvizdić sa ostalim učesnicima dogovarao konačne konsultacije u vezi sa ovim pitanjem, a pri tome prećutkujući da je Savjet ministara odluku već usvojio, sadrži rješenja koja značajno odstupaju od rješenja Odluke iz 2013. godine, koju su prihvatile Vlada i Narodna skupština Republike Srpske", istakao je Višković u izjavi Srni.

On je naglasio da oni koji tvrde suprotno - spornu odluku ili nisu ni pogledali ili, što je svakako žalosnije, samo srčano brane slijepo provođenje politike Bakira Izetbegovića.

"Ukoliko nisu vršene bilo kakve suštinske izmjene, kako onda objasniti promjenu samog koncepta sistema koordinacije. Kako objasniti promjene u samoj strukturi sistema koordinacije, promjenu određenih tijela u sistemu koordinacije, načina predsjedavanja ovim tijelima, načina imenovanja njihovih članova... i to direktno u pravcu jačanja Savjeta ministara u ovom procesu, a na štetu pozicije institucija Republike Srpske i njenih institucija", naglasio je Višković.

Na primjer, kaže on, ukoliko nisu ništa mijenjali u suštini sistema kako onda da su promijenili sastav Kolegijuma za evropske integracije, kao vrhovnog tijela u sistemu, i to na način da su prepisali recept iz takozvanog Državnog odbora za investicije, kojeg su Vlada Republike Srpske, kao i Narodna skupština Republike Srpske, uostalom, osporile?

"Kako to da je ovakvim rješenjima predviđena predominacija Savjeta ministara, a predsjednik Vlade Republike Srpske izjednačen ne samo sa pojedinačnim ministrima u Savjetu ministara, nego čak i sa predsjednicima vlada kantona? Kako to da je predviđeno predsjedavanje tijelima u sistemu koordinacije isključivo od predstavnika institucija BiH, bez obzira na njihovu nadležnost po pojedinačnim pitanjima kojima se ova tijela bave? Kako to da su mijenjali funkciju i ulogu kako ministarskih konferencija, tako i Komisije za evropske integracije i radnih grupa za evropske integracije? Zašto su uvodili nova tijela u sistem koordinacije, ozbiljno narušavajući strukturu sistema koja je prethodno dogovorena", upitao je Višković.

On je naglasio da su brojne suštinske promjene koje je Savjet ministara BiH svojom spornom odlukom učinio u odnosu na rješenja koja su predviđena odlukom iz 2013. godine i to je jasno svakom ko želi da vidi i ko nije oslijepljen potrebom da aplaudira svakom potezu SDA i Bakira Izetbegovića.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana